ГоловнаСвіт

Засуджена в США за шпигунство росіянка Бутіна повернулася в РФ

Бутіна брала участь в окупації Криму.

Засуджена в США за шпигунство росіянка Бутіна повернулася в РФ
Мария Бутина
Фото: EPA/UPG

Марія Бутіна, напередодні звільнена з американської в'язниці, в суботу, 26 жовтня, повернулася в Росію. Про це пише Интерфакс.

У московському аеропорту Шереметьєво її зустрічав батько і представниця МЗС РФ Марія Захарова.

Росіянку Марію Бутіну, що перебуває в США за туристичною візою, затримали в липні 2018 року за звинуваченням у змові з метою роботи незареєстрованим іноземним агентом. 26 квітня 2019 року суд засудив її до 18 місяців в'язниці з урахуванням майже дев'яти місяців, які вона провела під вартою в очікуванні вироку.

Слідство стверджувало, що Бутіна як мінімум до 2015 року вела в США конспіративну діяльність на користь Росії, була агентом одного з російських чиновників і використала особисті зв'язки з американцем, що має вплив на політику США.

Згідно з інформацією The Washington Post, Бутіна листувалася з членом кампанії Дональда Трампа напередодні виборів президента в 2016 році. Також повідомлялося, що вона брала участь в окупації Криму.

У грудні 2018 року Бутіна уклала угоду зі слідством і визнала, що брала участь у змові проти США, діяла як незареєстрований агент російського уряду і намагалася увійти в довіру до лідерів Національної стрілецької асоціації. У червні Бутіній скоротили термін покарання на десять днів, після чого датою її звільнення стало 25 жовтня.

Після депортації росіянка не зможе протягом десяти років звертатися за дозволом на в'їзд до США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram