ГоловнаСвіт

Правозахисники: Туреччина депортує сирійських біженців

Біженцям погрожували і перевозили через кордон в наручниках.

Правозахисники: Туреччина депортує сирійських біженців
Фото: EPA/UPG

Правозахисна організація Amnesty International звинуватила Туреччину у примусовій депортації зі своєї території біженців з Сирії. Про це пише Aljazeera.

"Правозахисники провели 28 інтерв'ю з сирійськими біженцями, які розповіли про насильство і погрози з боку турецької поліції. За словами сирійців, турецькі правоохоронці погрозами змушували їх підписувати документи про бажання повернутися в Сирію", - йдеться в повідомленні.

Ще 20 випадків примусової депортації сирійських біженців правозахисники зафіксували до початку турецької військової операції в Сирії.

За даними Amnesty International, турецькі силовики депортували біженців через сирійський кордон, надягаючи на них наручники.

Американська правозахисна організація Human Rights Watch також заявила, що влада Туреччини довільно затримувала і депортувала сирійців на північ Сирії між січнем і вереснем 2019 року.

Представник пресслужби МЗС Туреччини Хамі Аксой відкинув звинувачення правозахисників. Він заявив, що турецька влада проводить процес репатріації у співпраці з агентством ООН у справах біженців та іншими неурядовими організаціями.

Турецька влада заявляє, що за останні роки в Сирію на добровільній основі повернулися близько 365 тисяч осіб.

Раніше Туреччина повідомляла, що на її території перебувають 3,6 млн біженців з Сирії.

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на території Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії. 17 жовтня Ердоган погодився на п'ятиденне перемир'я.

В ООН заявили, що в результаті турецької військової операції 130 тисяч сирійців стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram