ГоловнаСвіт

Великобританія вийде з ЄС 31 жовтня, незважаючи на прохання про відтермінування, - міністр

Уряд запускає операцію, розроблену на випадок жорсткого Brexit.

Великобританія вийде з ЄС 31 жовтня, незважаючи на прохання про відтермінування, - міністр
Акція на підтримку ЄС біля будівлі парламенту в Лондоні, 29 листопада 2018.
Фото: EPA/UPG

Великобританія покине Євросоюз 31 жовтня, незважаючи на лист про відтермінування Brexit, до якого прем'єр-міністра Бориса Джонсона примусили його опоненти. Про це заявив член кабінету міністрів, канцлер герцогства Ланкастерського Майкл Гоув в інтерв'ю телеканалу Sky News у неділю, 20 жовтня.

"Ми знаємо, що Європейський Союз хоче, щоб ми пішли, ми знаємо, що у нас є угода, яка дозволяє нам це зробити. Ми збираємося покинути ЄС 31 жовтня. У нас є засоби і можливості для цього", - сказав міністр Гоув, який відповідає за підготовку до Brexit без угоди.

Гоув також наголосив, що прем'єр-міністр Джонсон не хотів надсилати ЄС листа про відтермінування Brexit.

"Цей лист був надісланий, тому що парламент вимагав цього ... але парламент не може змінити думку прем'єр-міністра, парламент не може змінити політику або рішучість уряду", - сказав міністр.

Крім того, Гоув повідомив, що британський уряд запускає операцію Yellowhammer, розроблену на випадок жорсткого Brexit.

У рамках цієї операції влада розробила план врегулювання надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути в королівстві в разі виходу Великобританії з Євросоюзу без угоди.

У вересні уряд Великобританії опублікував деталі плану операції Yellowhammer. У шестисторінковому документі, датованому 2 серпня, описаний порядок дій на випадок жорсткого Brexit, а також вказані можливі наслідки.

Зокрема, в ньому йдеться, що за найгіршого сценарію зменшаться постачання певних видів продуктів. Це не призведе до нестачі продовольства, "але зменшить доступність і вибір продуктів", а ціна на них зросте, навело Бі-бі-сі витяги з документа. У ньому також йшлося про можливі перебої з постачанням медикаментів і палива, а також про масові протести по всій країні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон звернувся до Євросоюзу з проханням розглянути можливість відтермінування Brexit, однак він також надіслав лист, в якому попросив не задовольнити це прохання.

Раніше в суботу члени Палати громад зажадали від Джонсона попросити у Брюсселя відтермінування Brexit. Відповідну поправку схвалили 322 депутати, проти висловилися 306 осіб. Прем'єр раніше попереджав, що швидше "помре в стічній канаві", ніж проситиме ЄС про таке.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram