ГоловнаСвіт

​Іспанія відхилила пропозицію каталонських сепаратистів про переговори

У Каталонії п'яту добу тривають протести.

​Іспанія відхилила пропозицію каталонських сепаратистів про переговори
Фото: EPA/UPG

Уряд Іспанії в суботу, 19 жовтня, відхилив пропозицію про переговори, висунуту представниками Каталонії, передає Німецька хвиля.

"Виконувач обов'язків голови іспанського уряду Педро Санчес висловив упевненість, що спершу глава кабміну цього автономного регіону Кім Торра повинен засудити заворушення, що призвели до десятків поранених", - йдеться в повідомленні.

Мер Барселони Ада Колау закликала жителів до спокою на тлі протистояння між мітингувальниками і поліцією, яке триває п'яту добу.

"Схоже не може тривати. Барселона цього не заслуговує", - наголосила Колау.

Як передає місцева газета La Vanguardia, увечері 19 жовтня мітингувальники в Барселоні продовжили зводити барикади. У кількох місцях загородження охопив вогонь, на місці довелося працювати пожежникам. Водночас поліція застосувала піномети - пристрої, що стріляють піною, яка швидко твердне і обволікає.

Мітингувальники пройшли ходою від площі Уркінаона, розташованої неподалік від штаб-квартири представництва Національної поліції в Каталонії, до Тріумфальної арки. Загалом акція і демонстрація біля будівлі Верховного Суду в Барселоні зібрали близько шести тисяч осіб.

У Жироні на північному сході Іспанії близько тисячі осіб зайняли позиції біля будівель судів, а також спробували заблокувати вихід з будівлі регіональної поліції. У Сабаделі на півночі близько 2500 осіб зібралися перед будівлею комісаріату Нацполіції.

Черговий виток напруженості в Каталонії пов'язаний з винесенням тривалих термінів тюремного ув'язнення низці колишніх представників каталонського керівництва, які були причетні до спроби проведення референдуму про незалежність цієї автономної спільноти Іспанії 1 жовтня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram