ГоловнаСвіт

Литва і Росія готують обмін засудженими за шпигунство

Литва віддасть агента ФСБ в обмін на двох своїх громадян.

Литва і Росія готують обмін засудженими за шпигунство
Фото: Макс Левин

Литва і Росія домовилися обмінятися ув'язненими за шпигунство особами. Про це повідомило в середу литовське агентство BNS з посиланням на інформовані джерела.

Литва повинна передати Росії засудженого два роки тому агента Федеральної служби безпеки РФ Миколу Філіпченка, а Росія - засуджених у 2016 році литовських громадян Євгена Матайтіса й Арістідаса Тамошайтіса.

В угоду про обмін також включено засудженого в Росії громадянина Норвегії і ще одного російського громадянина.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони литовського парламенту Дайнюс Гайжаускас зареєстрував напередодні законопроєкт, який деталізує право президента на помилування засуджених за шпигунство і укладання угод про обмін такими особами.

За даними джерел BNS, переговори Литви з Норвегією і Росією про обмін шпигунами тривали не один рік.

Громадянина Росії Миколу Філіпченка затримали 2015 року в Литві дорогою в Білорусь із Калінінградської області. У липні 2017 року Вільнюський окружний суд оголосив Філіпченка співробітником ФСБ Росії і визнав його винним у шпигунстві. Як стверджував суд, він користувався фальшивими документами, щоб приховати свою особу.

У березні 2016 московський суд засудив громадянина Литви Тамошайтіса до 12 років позбавлення волі, а у квітні того ж року суд Калінінградської області засудив Євгена Матайтіса із подвійним громадянством (Литви і Росії) до 13 років позбавлення волі.

Москва стверджує, що вони обидва виконували завдання військової розвідки Литви. Литовські посадовці ніколи не коментували зв'язків із цими особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram