ГоловнаСвіт

Угорщина підтримала операцію Туреччини в Сирії

Сіярто позитивно оцінив рішення Анкарою проблеми міграції "в сторону Сирії, а не в сторону Європи".

Угорщина підтримала операцію Туреччини в Сирії
Министр иностранных дел Венгрии Пейтер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Угорщина стала єдиною країною-членом Європейського Союзу, яка, незважаючи на критику світової спільноти, підтримала військову операцію Туреччини на півночі Сирії.

Про це глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив після зустрічі в Баку з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу, передає Немецкая волна.

"Національні інтереси Угорщини диктують нам прагнення уникати того, щоб сотні тисяч або навіть мільйони нелегальних мігрантів з'явилися на південному кордоні Угорщини", - цитує угорського політика інформаційне агентство dpa.

Почавши військову операцію на півночі Сирії, Анкара заявила, що її головною метою є створення очищеної від терористів "зони безпеки" на кордоні між Туреччиною і Сирією. У цю зону безпеки Анкара має намір перемістити біженців, які зараз перебувають в Туреччині. ЄС, у свою чергу, рішуче відкидає подібні плани.

За даними ООН, з моменту початку Туреччиною військової операції на півночі Сирії 9 жовтня понад сто тисяч людей змушені були покинути свої будинки, рятуючись від бомбардувань.

Хоча угорці, за сучасними науковими даними, не мають спорідненості з тюркськими народами, з 19 століття існує концепція угорського туранізму, представники якої вважають, що в угорців і турків є спільні предки і культурна близькість. В Угорщині існують пам'ятники спадщини Османської періоду, такі як мавзолей "Гюль-Баба-Тюрбе" в Будапешті, а угорського прем'єра Орбана і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана пов'язують дружні стосунки.

У січні 2019 року посол Туреччини в Будапешті Ахмет Окіф Актай заявив, що турецько-угорські відносини "переживають золотий вік".

Нагадаємо, 9 жовтня турецька армія почала операцію в Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

В ЄС і США угруповання YPG також визнано терористичним, але очолюване нею об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави".

Світове співтовариство різко критикує дії Туреччини в Сирії і закликає припинити операцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram