ГоловнаСвіт

Верховний суд Іспанії видав новий ордер на арешт Пучдемона

Дев'ять лідерів каталонських сепаратистів отримали реальні тюремні терміни.

Верховний суд Іспанії видав новий ордер на арешт Пучдемона
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Іспанії видав міжнародний ордер на арешт колишнього голови уряду Каталонії Карлеса Пучдемона. Підставою для арешту Пучдемона є звинувачення в підбурюванні до заколоту і в розтраті держкоштів.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Верховний суд Іспанії видає ордер на арешт Пучдемона вже вдруге. Першого разу європейський ордер на арешт лідера каталонських сепаратистів видали в березні 2018 року. Через місяць після цього Пучдемона затримали в Німеччині. 12 липня 2018 року Вищий земельний суд у Шлезвігу дозволив видати Пучдемона Мадриду за умови, що судити його будуть тільки за розтрату держкоштів. Іспанія не пішла на це, і Верховний суд країни відкликав європейський ордер на арешт Пучдемона.

На проведеному в понеділок процесі проти 12 каталонських політиків, які підтримали референдум про незалежність регіону, дев'ятьох із них засудили до тюремного ув'язнення на термін від 9 до 13 років. Найтриваліший термін - 13 років - отримав колишній віцеголова каталонської автономії Оріол Жункерас.

Плебісцит у Каталонії 2017 року ще до його початку був оголошений іспанським судом незаконним. Після невдалої спроби оголосити про незалежність Каталонії від Мадрида Карлес Пучдемон, щоб уникнути судового переслідування, втік до Бельгії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram