ГоловнаСвіт

У РПЦ пригрозили Елладській церкві "наслідками" через визнання ПЦУ

З цього приводу збереться синод Московського патріархату РПЦ.

У РПЦ пригрозили Елладській церкві "наслідками" через визнання ПЦУ
Фото: pravmir.ru

У Російській православній церкві заявили, що Елладська православна церква може зіткнутися з "наслідками" свого рішення про визнання Православної церкви України. Про це сказав заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату Микола Балашов, передає російське видання "РИА Новости".

За його словами, незважаючи на пропозиції кількох митрополитів утриматися від прийняття рішення, Архієрейський собор Елладської церкви прийняв рішення на користь визнання ПЦУ, "висловивши надію на те, що українська автокефалія зможе" зміцнити відносини між автокефальною церквою Росії і України".

"Оцінка наслідків цього рішення для відносин між Російською православною церквою і Елладською церквою буде дана Священним синодом Московського патріархату", - зазначив Балашов.

При цьому він заявив, що "десятки мільйонів" членів РПЦ в Україні "ні про яку автокефалію не просили".

Нагадаємо, 12 жовтня позачерговий собор Елладської православної церкви вирішив визнати Православну церкву України. ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм в Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Поки що її офіційно не визнала жодна з церков, окрім Константинопольської, але де-факто це зробили Елладська і Олександрійська церкви. Їх представники вже проводять співслужіння з ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram