ГоловнаСвіт

Проти Джуліані почали розслідування через діяльність в Україні, - NYT

Прокурорів зацікавило, чи не порушив адвокат Трампа закону про лобізм.

Проти Джуліані почали розслідування через діяльність в Україні, - NYT
Рудольф Джулиани
Фото: EPA/UPG

Федеральна прокуратура США почала розслідування щодо Рудольфа Джуліані - адвоката президента країни Дональда Трампа. Про це в суботу пише The New York Times з посиланням на джерела.

"Справою займаються федеральні прокурори Мангеттена, їх зацікавило, чи не порушив Джуліані закону про лобізм під час своєї роботи в Україні", - йдеться в матеріалі.

Зокрема, прокурори вивчають спроби особистого адвоката Трампа підірвати вплив колишнього посла США в Україні Марі Йованович.

Розслідування пов'язане зі справою проти двох помічників Джуліані, яких заарештували цього тижня за звинуваченням у фінансових злочинах. Йдеться про Лева Парнаса та Ігоря Фурмана. Їх звинуватили в порушенні правил фінансування виборчої кампанії Дональда Трампа.

Крім того, Парнасу і Фурману закидають незаконні пожертвування конгресмену, чиєю допомогою вони хотіли заручитися для скидання Йованович.

Джуліані заперечує всі звинувачення, але визнає, що він і його помічники працювали разом з українськими прокурорами та збирали потенційно небезпечну інформацію про Йованович, колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина Хантера, а також про низку інших осіб, пише газета.

За даними видання, щоб заподіяти шкоду Йованович та для інших "цілейТрампа", Джуліані передав зібрані матеріали деякому американському чиновнику і колумністу, що підтримує президента.

За законом, громадянин США повинен повідомити Мін'юсту про будь-які контакти з владою або ЗМІ в Штатах за вказівкою закордонних політиків або чиновників, незалежно від того, чи платили їм за представництво.

Сам Джуліані вважає, що прокурори не можуть пред'явити йому звинувачення в лобізмі, оскільки він працював від імені Трампа, а не співробітників українського наглядового відомства.

За даними Washington Post, колишній посол Йованович на слуханнях перед комісією Конгресу заявила, що її відставка, що сталася навесні цього року, була пов'язана з тиском з боку Трампа і безпідставними звинуваченнями з боку Джуліані та його оточення.

Йованович розповіла, що планувала залишатися в Києві до 2020 року, але їй наказали першим же рейсом летіти у Вашингтон. У Держдепі їй повідомили, що на відомство посилено тиснули з літа 2018 року, вимагаючи прибрати її з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram