ГоловнаСвіт

ЄС може ввести санкції проти Туреччини за операцію проти сирійських курдів

Питання про санкції може з'явитися в порядку денному ЄС "наступного тижня".

ЄС може ввести санкції проти Туреччини за операцію проти сирійських курдів
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз розгляне питання про застосування санкцій щодо Туреччини за військову операцію проти сирійських курдів. Про це заявила в п'ятницю держсекретар Франції у європейських справах Амелі де Моншален в інтерв'ю France inter, повідомляє RFI.

"Ми, звичайно, будемо розглядати це питання", - заявила міністр. Вона також уточнила, що питання про санкції може з'явитися в порядку денному ЄС "наступного тижня". 17-18 жовтня відбудеться саміт лідерів Євросоюзу, якому передуватиме зустріч міністрів закордонних справ.

Де Моншален сказала, що Європа не залишиться безсилим спостерігачем за ситуацією в Сирії. "Ми дуже серйозно засуджуємо [дії Туреччини], і не тільки на словах. Ми будемо діяти", - сказала вона.

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде своєю чергою сказала, що в понеділок на зустрічі з європейськими колегами вона запропонує ввести ембарго на постачання зброї в Туреччині. За її словами, Туреччина своїми діями в Сирії порушує міжнародне право.

Норвегія і Фінляндія в односторонньому порядку вже призупинили експорт зброї до Туреччини (при цьому Норвегія, як і Туреччина, - член НАТО).

Президент Туреччини Реджеп Ердоган напередодні попередив, що якщо Європа дозволить собі назвати його операцію "Джерело світу" вторгненням, він відкриє кордон і відправить туди 3,6 мільйона мігрантів.

Голова Європейської ради Дональд Туск у відповідь звинуватив Ердогана в шантажі. "Туреччина повинна розуміти, що найбільше ми стурбовані ймовірністю отримати нову гуманітарну катастрофу, до якої можуть призвести її дії, і це неприйнятно", - цитує Туска "Бі-бі-сі".

Достовірної інформації з району бойових дій дуже мало. Сирійські курди, що становлять основу військового альянсу "Демократичні сили Сирії", заявили, що за минулі два дні в результаті турецького вторгнення загинули 22 їхніх бійців.

ООН повідомляє, що понад 70 тисяч осіб залишили домівки в прикордонних містах Рас аль-Айн і Таль-Абайад, після того як їх оточили турецькі війська.

За даними агентства Рейтер, турецька артилерія за підтримки авіації завдала ударів по позиціях курдських збройних формувань, у результаті чого загинули сотні людей.

Туреччина підтвердила загибель одного турецького військового.

Нагадаємо, у січні-березні 2018 року Туреччина провела в Сирії військову операцію "Оливкова гілка" на західному березі Євфрату, а наприкінці 2018 року анонсувала аналогічну операцію на східному березі. Це зона військового впливу, а YPG у цьому регіоні були важливим союзником США в боротьбі проти терористів ІДІЛ.

На початку жовтня президент США Дональд Трамп де-факто дав зелене світло турецькому наступу, що спричинило різку критику не тільки з боку демократів, а й республіканців. У курдських загонах народної самооборони (YPG) назвали поведінку США "ударом в спину".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram