ГоловнаСвіт

Еквадор охопила хвиля масових протестів проти президента Морено

За час протестів щонайменше двоє людей загинули, десятки отримали поранення.

Еквадор охопила хвиля масових протестів проти президента Морено
Эквадор
Фото: morningstaronline.co.uk

В Еквадорі, де вже більш ніж тиждень продовжуються масові протести проти президента країни Леніна Морено, відбулися сутички мітингувальників з поліцією.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Відзначають, що протести, які почалися з невдоволення громад індіанців через скасування цін на паливо і заходів жорсткої економії, перетворилися на масштабні акції з вимогою відставки президента країни Леніна Морено, до яких приєдналися студенти.

Демонстранти кидають "коктейлі Молотова" і каміння в поліцейських, а ті відповідають сльозогінним газом і побиттям людей.

У середу демонстранти спробували штурмувати парламент країни в Кіто.

Минулого тижня президент оголосив у країні надзвичайний стан. Хоча він і каже, що готовий до діалогу з демонстрантами, в інтерв'ю BBC Mundo морено заявив, що за протестами стоїть Венесуела й експрезидент Еквадору Рафаель Корреа. Сам Корреа причетність до протестів заперечує, зазначивши, що стабільність можуть повернути тільки дострокові вибори.

Повідомляють, що за час протестів щонайменше двоє людей загинули, десятки отримали поранення.

У четвер демонстранти захопили вісьмох поліцейських, змусили їх зняти захисне спорядження і марширувати перед натовпом. Водночас фізичного насильства до них не застосовували і пізніше передали представникам ООН.

Активна участь індіанців у протестах - погана ознака для уряду країни. За останні чверть століття повстання за участю індіанців призвели до відставки або втечі вже трьох президентів країни.

Нагадаємо, Морено обрали президентом Еквадору навесні 2017 року. Він відомий як єдиний лідер держави в світі, який пересувається на інвалідному візку. Морено є автором декількох книг зі сміхотерапії і теорії гумору, засновником фонду для підтримки гумору як стилю життя в країні.

Морено приходив до влади як кандидат лівих сил і під лівими гаслами. Його підтримував президент Рафаель Корреа, який керував країною в 2007-2017 роках і був союзником Уго Чавеса в регіоні. Однак через кілька місяців при владі Морено повністю змінив курс попередника, став союзником США в регіоні, посварився з Корреа і Венесуелою, а в 2019 році видав правоохоронцям Джуліана Ассанжа, який кілька років переховувався в посольстві Еквадору в Лондоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram