ГоловнаСвіт

Трамп підтвердив повідомлення про ліквідацію головного підривника "Аль-Каїди"

Хассана аль-Асірі вбили у 2017 році в результаті американської контртерористичної операції у Ємені.

Трамп підтвердив повідомлення про ліквідацію головного підривника "Аль-Каїди"
Хассан Аль-Асири
Фото: golos-ameriki.ru

Президент США Дональд Трамп 10 жовтня підтвердив інформацію про ліквідацію Хассана аль-Асірі, провідного розробника і виробника бомб для терористичного угрупування "Аль-Каїда", який імовірно стояв за невдалою спробою підірвати у 2009 році авіалайнер, який прямував у США.

Як повідомляє у заяві Білого дому, аль-Асіі вбили у 2017 році в результаті американської контртерористичної операції у Ємені, повідомляє Голос Америки.

Торік влада США заявляла, що впевнена у загибелі аль-Асірі, проте інші джерела тоді говорили, що вагомих доказів немає.

Вашингтон давно розшукував аль-Асірі, бойовика саудівського походження, котрий належав до єменського підрозділу "Аль-Каїди". Він був відомий своїм умінням створювати вибухові пристрої, яі складно виявити, у тому числі для "поясів смертника".

Передбачається, що аль-Асірі розробив план теракту у пасажирському лайнері, який вилітав з Амстердама до Детройта 25 грудня 2009 року. Нігерієць Умар Фарук Абдулмуталлаб спробував пронести на борт бомбу у спідній білизні, але його піймали і зараз він відбуває численні довічні терміни у в'язниці.

Заява Трампа підтверджує, що ту бомбу змайстрував саме аль-Асірі, як і замаскований під картридж для принтера вибуховий пристрій, що використовувався при спробі теракту у 2010 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram