ГоловнаСвіт

В Ірані жінки вперше за 40 років відвідали футбольний матч

Для жінок випустили обмежену кількість квитків і виділили для них на стадіоні окремий сектор.

В Ірані жінки вперше за 40 років відвідали футбольний матч
Фото: 24tv.ua

Влада Ірану вперше з 1979 року дозволила жінкам відвідати футбольний матч. Жінки були присутні на стадіоні під час поєдинку, в якому збірна їхньої країни зустрілася з командою з Камбоджі. Поєдинок завершився з рахунком 14:0 на користь Ірану, передає ВВС-Україна.

Відразу після Ісламської революції 1979 року в Ірані жінкам було заборонено перебувати на стадіонах, де грають чоловіки.

Незважаючи на історичне рішення дозволити жінкам відвідувати футбольні матчі, правозахисна організація Amnesty International все одно розкритикувала те, як це було зроблено.

За словами правозахисників, для жінок випустили обмежену кількість квитків - 3500 - і виділили для них на стадіоні окремий сектор.

В Amnesty International кажуть, що цього мало, і закликають повністю скасувати будь-які обмеження для жінок.

На початку вересня іранська вболівальниця Сахар Ходаярі була затримана, коли спробувала потрапити на стадіон в чоловічому одязі. Вона побоювалася, що її посадять, і підпалила себе біля будівлі суду. Приблизно через тиждень вона померла від отриманих опіків.

Загибель жінки спричинила обурення як в самому Ірані, так і за його межами. На знак солідарності багато європейських футболісток почали виходити на поле з блакитними пов'язками - так вони вшанували пам'ять Ходаярі, яка одягалася в блакитні кольори своєї улюбленої команди.

Після трагічного інциденту в світі дедалі частіше почали лунати заклики виключити іранську футбольну федерацію з ФІФА. Наприкінці вересня делегація ФІФА тиждень перебувала в Ірані, де обговорювала найближчий матч місцевої національної збірної. Саме після цієї зустрічі іранська влада запевнила, що жінкам дозволять відвідувати футбольні поєдинки.

Заборона на відвідування матчів для жінок не прописана в іранських законах, проте на практиці цього принципу суворо дотримувалися протягом декількох десятиліть. Виняток було зроблено минулого року, коли заборону тимчасово скасували під час трансляцій матчів Чемпіонату світу з футболу, які демонструвалися на великих екранах на стадіоні в Тегерані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram