ГоловнаСвіт

NYT розповіла про диверсійний загін ГРУ РФ, який дестабілізуює Європу

На його рахунку може бути отруєння Скрипаля та спроба перевороту у Чорногорії.

NYT розповіла про диверсійний загін ГРУ РФ, який дестабілізуює Європу
Отравление шпиона Скрипаля - самая известная акция "части 29155"
Фото: EPA/UPG

У складі Головного управління розвідки РФ діє спеціальний загін, який займається диверсійними операціями у Європі. На його рахунку кампанія з дестабілізації Молдови у 2014 році, замах на вбивство болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева, спроба держперевороту у Чорногорії у 2016 році і отруєння шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля у 2018-му.

Про це йдеться у публікації New York Times з посиланням на джерела в галузі безпеки з чотирьох західних країн.

Загін діє не менше ніж 10 років як військова частина 29155 зі штаб-квартирою у Москві. Його командир - генерал-майор Андрій Авер'янов. Операції підрозділу настільки засекречені, що про його існування, швидше за все, відомо не всім оперативникам ГРУ.

Співробітники цієї частини постійно навідуються до Європи і діють навіть у дружніх Росії країнах.

Один з відставних офіцерів російської розвідки заявив, що частина 29155 спеціалізується на диверсіях, її бійці здатні на "вибухи, вбивства, що завгодно". "Там служили серйозні хлопці, вони працювали під прикриттям і як міжнародні агенти", - розповів співрозмовник газети.

Саме до частини 29155 відносяться Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга ("Петров і Боширов"), яких британська влада назвали отруювачами Скрипаля та його дочки.

У публікації також згадуються частини 74455 (це хакерське угруповання, пов'язане з втручанням в американські вибори у 2016 році) і 99450 (мається на увазі, що вона брала участь у захопленні Криму у 2014 році).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram