ГоловнаСвіт

Ватикан готовий обговорювати скасування заборони на шлюб для священників

Йдеться виключно про Амазонію, де гостро не вистачає священників.

Ватикан готовий обговорювати скасування заборони на шлюб для священників
Папа римский Франциск
Фото: nuntiare.org

Ватикан готовий обговорювати ідею висвячення одружених католиків у священники - але тільки якщо мова йде про індіанців Південної Америки.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Майбутнє католицької церкви у віддалених регіонах Бразилії, де жителі джунглів бачать священника часом не частіше разу на рік, стало приводом скликати спеціальну асамблею синоду, присвячену Амазонії.

Амазонский синод триватиме три тижні: тато Франциск і 184 єпископи з Південної Америки будуть обговорювати проблеми Амазонії загалом, в тому числі вирубку дощових лісів, яка, як стверджують вчені, вносить істотний внесок в глобальне потепління.

Пункт про скасування целібату в документах синоду привернув загальну увагу. Але пропозиція стосується виняткових випадків: в тубільних громадах пропонується призначати в служіння більш старших, авторитетних чоловіків, переважно з місцевих, - навіть якщо вони одружені.

Єпископи з різних країн континенту підтримують такий вихід з кадрової кризи, з яким стикається католицька церква. Священників в Амазонії гостро не вистачає. У 85% селищ в регіоні щонеділі причастя неможливе, а в деяких - священника бачать лише раз на рік.

"Одностайного схвалення для такої радикальної пропозиції на синоді очікувати не варто. Цю зустріч єпископів у Ватикані вже називають скандальною. У пресу просочилося висловлювання німецького кардинала Вальтера Брандмюллера, який сказав, що з Амазонского синоду почнеться саморуйнування Римської церкви", - йдеться в повідомленні.

У будь-якому випадку роль цієї наради лише рекомендаційна - остаточне рішення прийме Папа.

Незважаючи на прихильність більшості католицького священства целібату, в їх лавах вже є одружені чоловіки. У цьому десятилітті низку англіканських священників (гілки християнства, яку формально очолює британський монарх, що діє Британії і колишніх колоніях по всьому світу) звернулися в католицтво і перейшли під егіду Ватикану - в знак протесту проти того, що англіканська церква почала висвячувати жінок.

Англіканським пасторам одружитися завжди дозволялось, і під час переходу в католицтво одружені священники, зрозуміло, не стали розлучатися - і Ватикан цього не вимагав.

Нагадаємо, в травні 2016 р ЗМІ повідомляли, що Папа Франциск оголосив про можливість зведення жінок в сан диякона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram