ГоловнаСвіт

В Ірані затримали російську журналістку за підозрою в шпигунстві

Журналістку звинувачують у співпраці з ізраїльськими спецслужбами, їй загрожує до 10 років в'язниці.

В Ірані затримали російську журналістку за підозрою в шпигунстві
Российская журналистка Юлия Юзик
Фото: Василий Смирнов / ТАСС

В Ірані затримали російську журналістку Юлію Юзик за підозрою в шпигунстві. Про це повідомляє "Медуза" з посиланням на доньку журналістки.

Дівчина не пояснила причини затримання. Вона стверджує, що її матір знала, що може статися така ситуація, але поїхала.

За даними журналіста Бориса Войцеховського, Юзик звинувачують у співпраці з ізраїльськими спецслужбами, їй загрожує до 10 років в'язниці.

За його словами, журналістка кілька років тому працювала в Тегерані кореспондентом і днями знову поїхала туди на запрошення. В аеропорту в Юзик відібрали паспорт, а 3 жовтня в її готельний номер увірвалися бійці Корпусу вартових ісламської революції. Журналістку затримали, але дозволили зв'язатися з рідними. 5 жовтня над нею відбудеться суд.

Видання відзначає, що Юлія Юзик працювала в газеті "Комсомольская правда" і журналі "Русский Newsweek". Вона є автором книг "Наречені Аллаха" про кавказьких терористок-смертниць і "Бесланський словник" про теракт у Беслані. Юзик неодноразово працювала в гарячих точках. У 2016 році вона балотувалася в Держдуму від партії "Парнас" як голови регіональної групи по Північному Кавказу. Повідомляли, що на виборах Юзик підтримував рух "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського.

Нагадаємо, 3 жовтня заарештованого в Україні за шпигунство білоруса Юрія Політику звільнили з-під варти за день до зустрічі Зеленського з Лукашенком. Судовий процес з розгляду його справи буде тривати, і Юрій Політика повинен з'являтися на засідання за викликом суду і не впливати на свідків, однак "він може жити, де хоче, з правом виїзду, куди хоче".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram