ГоловнаСвіт

Конгрес США зажадав від адвоката Трампа документи, пов'язані з Україною

"Нездатність або відмова виконати цю вимогу стане доказом перешкоджання розслідуванню".

Конгрес США зажадав від адвоката Трампа документи, пов'язані з Україною
Выступление Трампа перед Конгрессом (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Голови комітету Палати представників Конгресу США, які займаються розслідуванням у рамках процедури імпічменту президента Дональда Трампа, вимагають від його юриста Руді Джуліані надати всі документи, пов'язані з можливим тиском на Україну.

Відповідний запит розміщено на сайті Білого дому.

"Нездатність або відмова виконати цю вимогу (навіть на вимогу Білого дому) стане доказом перешкоджання розслідуванню Палати представників щодо імпічменту. Це може підштовхнути до несприятливих висновків про вас і президента", - йдеться в листі до Джуліані.

Запит підписали троє голів Палати представників - Адам Шифф, Еліот Енджел і Елайджа Каммінгс. Вони вимагають до 15 жовтня надати всі матеріали, включаючи кореспонденцію, записи телефонних розмов, електронні листи, смс-повідомлення, які могли бути пов'язані зі спробою президента та його адміністрації чинити тиск на Україну.

"Наш розгляд включає розслідування звинувачень у тому, що ви виступали в ролі агента президента в схемі, спрямованій на просування його політичних інтересів і зловживання повноваженнями посади президента. Все більше даних з відкритих джерел, включаючи ваші власні заяви, вказують, що президент і ви, та інші, як видається, тиснули на уряд України, щоб організувати два політично мотивовані розслідування. Перше - це офіційні розслідування стосовно українців, які надали докази проти визнання винним колишнього голови виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта. Друге - стосується колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена, який є суперником Трампа на виборах президента в 2020 році", - наголошено в листі.

Нагадаємо, у вересні 2019 року стало відомо, що співробітник американських спецслужб, який прослухав розмову Трампа із Зеленським у липні 2019 року, вирішив, що президент США повідомив українському лідеру інформацію, яка стосується національної безпеки країни і може завдати шкоди США.

Після цього в американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Трамп у телефонній розмові тиснув на президента України Зеленського і погрожував відкликати переказ фінансової допомоги, раніше виділеної Конгресом.

Телефонна розмова Зеленського з Трампом стала приводом для початку процедури імпічменту американського президента. Трампа підозрюють у тому, що він попросив Зеленського розслідувати діяльність Хантера Байдена, сина одного з ймовірних суперників на виборах у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram