ГоловнаСвіт

​Меркель призначила уповноваженого щодо газового транзиту Україною

Ним став граф Бернард Вальдерзеє.

​Меркель призначила уповноваженого щодо газового транзиту Україною
Фото: twitter.com/MelnykAndrij

Канцлер Німеччини Ангела Меркель призначила уповноваженого німецького уряду щодо газового транзиту Україною.

Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник у своєму мікроблозі twitter.

"Федеральний канцлер Ангела Меркель призначила графа (Бернарда) Вальдерзеє уповноваженим німецького уряду щодо забезпечення газового транзиту Україною", - написав він.

Мельник також зазначив, що свій перший візит уповноважений здійснив в українське посольство в Берліні.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом України" і російським "Газпромом". Останній не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит і посилено просуває проєкти "Північний потік-2" і "Турецький потік". Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну в 2020 році після добудови газопроводу "Північний потік-2" в "Нафтогазі" вважають основним.

На тристоронніх переговорах 19 вересня Україна передала РФ і ЄС проєкт нового договору щодо транзиту газу. Україна має намір домовлятися з ЄС і РФ про 10-річний контракт на транзит природного газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Своєю чергою, "Нафтогаз" готовий скоротити позовні вимоги до російського "Газпрому" з $12 млрд доларів до $2 млрд, у разі укладення довгострокового контракту щодо транзиту газу через територію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram