ГоловнаСвіт

Польські історики запланували масштабні пошуково-ексгумаційні роботи в Україні

Для цього в Польщі можуть створити "кресове" відділення Інституту нацпам'яті.

Польські історики запланували масштабні пошуково-ексгумаційні роботи в Україні
Кшиштоф Швагжик
Фото: IPN TV

Польські історики запланували масштабні пошуково-ексгумаційні роботи в Україні. На їхню думку, для цього потрібно буде створити "кресове" відділення Інституту нацпам'яті та ще одну спеціалізовану установу.

Про це сказав віцеглава Інституту національної пам'яті Польщі Кшиштоф Швагжик, коментуючи зняття Україною мораторію на пошукові роботи польських істориків, пише Польське радіо.

За його словами, роботи будуть дуже масштабними. Польська сторона хоче отримати дозвіл на проведення розкопок у великій кількості місць, де можуть покоїтися поляки, убиті в період польсько-радянської та Другої світової воєн. За словами Швагжика, обсяг пошукових робіт - "сотні, а можливо, тисячі місць".

Над цим завданням має працювати нова установа, яка матиме назву "Інститут національної пам'яті у справах пошуків в Україні". Також, на думку чиновника, щоб ефективно провести пошук і ексгумацію, потрібно створити "кресове" відділення Інституту національної пам'яті.

Східними Кресами в Польщі називають західні області України, Білорусі та Литви, які в минулому входили до складу Польщі. 

Швагжик не зміг відповісти на запитання, чи почнуться пошукові та ексгумаційні роботи в Україні цьогоріч. Як він пояснив, це залежить від того, як швидко українська сторона надасть дозволи, і крім цього, проведення таких робіт не є можливим узимку.

Швагжик висловив надію, що Польща отримає від України також згоду на будівництво кладовищ, де можна буде гідно поховати знайдені останки поляків.

Нагадаємо, 2017 року Інститут національної пам'яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема демонтажем українського пам'ятника в с.Грушовичі під Перемишлем.

У грудні 2017 року президент Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою з цього приводу. На них була досягнута домовленість про необхідність зняти мораторій на ексгумацію поляків, але цього так і не було зроблено.

Наприкінці серпня 2019 року президент Володимир Зеленський після переговорів з Дудою сказав, що Україна готова зняти мораторій і запропонував побудувати на кордоні з Польщею меморіал примирення. Також він заявив, що Польща має привести до ладу українські пам'ятники.

Наприкінці вересня Польща отримала від України формальний дозвіл на відновлення робіт.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram