ГоловнаСвіт

Держдеп США активізував розслідування "поштової справи" Гілларі Клінтон

Як держсекретар Клінтон використовувала недостатньо захищені поштові сервери для службового листування.

Держдеп США активізував розслідування "поштової справи" Гілларі Клінтон
Фото: EPA/UPG

Державний департамент Сполучених Штатів активізував розслідування справи про використання особистої пошти для службового листування, яке Гілларі Клінтон вела, будучи на посаді державного секретаря в 2009-2013 роках. Про це йдеться в матеріалі газети The Washington Post.

"За минулі тижні слідчі Держдепартаменту США зв'язалися з 130 посадовими особами в зв'язку з відправленими кілька років тому електронними листами. Майже у всіх випадках мова йшла про електронні листи, які відправлялися на недостатньо захищену електронну адресу Клінтон", - йдеться в матеріалі.

Високопоставлений представник Держдепартаменту заявив, що "це ніяк не пов'язано з тим, хто перебуває в Білому домі", маючи на увазі президента США Дональда Трампа, який є давнім опонентом Гілларі Клінтон і був її суперником на президентських виборах 2016 року. 

Той факт, що запити з приводу електронної пошти виникли тільки зараз, джерело газети пояснило тим, що треба було три з половиною роки, щоб переглянути мільйони електронних листів.

За даними видання, низка інших представників також заперечує політичні мотиви розслідування. Проте, один колишній урядовець сказав, що розслідування є можливістю республіканців, що підтримують Трампа, "утримувати на плаву" тему електронної пошти Клінтон. Крім того, ця справа дає їм можливість "очорнити цілу низку демократів, пов'язаних із зовнішньою політикою". Однак фігурантам справи навряд чи загрожують будь-які наслідки, пише газета.

Нагадаємо, в березні 2015 року стало відомо, що Клінтон, яка займала пост держсекретаря з 2009 по 2013 рік, відправляла робочі листи з особистої електронної пошти, а не з урядової. Сама Клінтон стверджує, що в особистому листуванні не передавала секретної інформації. ФБР не знайшло в її діях ознак злочину. За словами директора ФБР Джеймса Комі, розслідування показало, що в справі про листування мало місце вкрай недбале поводження із закритою службовою інформацією з боку Клінтон і її помічників.

У Генпрокуратурі США за рекомендацією ФБР вирішили не заводити щодо Клінтон кримінальну справу. Однак пізніше стало відомо, що Держдеп відновить розслідування справи про особисте листування Клінтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram