ГоловнаСвіт

У вбивці чеченського польового командира в Берліні впізнали колишнього російського міліціонера

Він нібито відбував 24-річний термін у російській в'язниці і вийшов на волю достроково.

У вбивці чеченського польового командира в Берліні впізнали колишнього російського міліціонера
Фото: theins.ru

Вбивцею, який 23 серпня застрелив у центрі Берліна 40-річного Зелімхана Хангошвілі, може бути колишній майор міліції Санкт-Петербурга Володимир Степанов.

Про це пише "Німецька хвиля" з посиланням на публікацію американської газети New York Times

Через кілька днів після злочину німецькі слідчі отримали анонімний лист, надісланий через сервіс безпечної електронної пошти ProtonMail. Його було написано поганою англійською і, за оцінками однієї із західних розвідслужб, він є досить правдоподібним.

У листі йшлося, що підозрюваний - це найманий вбивця на ім'я Володимир Олексійович Степанов, який утримувався у виправній колонії №11 в російському місті Бор. Там відбувають покарання переважно колишні співробітники правоохоронних органів і розвідки, засуджені за тяжкі злочини.

У цьому листі містилося посилання на новину про судовий процес, під час якого Степанов в 2005 році був засуджений до 24 років тюремного ув'язнення.

Майор російської міліції Володимир Степанов фігурував у справах про вбивство виконувача обов'язків гендиректора оборонного підприємства "Алмаз-Антей" Ігоря Климова, застреленого в червні 2003 року на Кримському валу в Москві, і голови петербурзької компанії "Проммашінструмент" Олени Нещерет, зарізаної в під'їзді свого будинку в жовтні того самого року.

За даними слідства, старший оперуповноважений ГУВС Санкт-Петербурга Володимир Степанов входив до складу організованого злочинного угруповання, що вчинило не одне вбивство. Він був позбавлений судом звання майора і засуджений до максимально можливого терміну - 24 роки.

Для вбивства Олени Нещерет він використовував нагородну зброю, отриману за участь в одній з чеченських кампаній.

Німецькі слідчі звернулися до російських офіційних осіб з проханням уточнити, чи продовжує Степанов відбувати термін в ІК-11. Запит був залишений російською стороною без відповіді.

Водночас берлінські слідчі органи не виключають, що анонімне послання було надіслано з метою навести на помилковий слід. Зв'язатися з автором листа їм наразі не вдалося.

Нагадаємо, що Хангошвілі був застрелений в парку Малий Тіргартен в самому центрі Берліна 23 серпня. У Росії влада оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі. У Німеччині чеченець шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.

Хангошвілі був польовим командиром під час другої чеченської війни. Він воював на боці Шаміля Басаєва і Абу Валіда, пізніше - Аслана Масхадова. З 2002 року Хангошвілі був у російському розшуку за підозрою в тероризмі. За словами голови Німецько-Кавказького товариства Еккехарда Маса, він перебував у розстрільному списку чеченців, що живуть за кордоном.

Вбивця Хангошвілі приїхав до Німеччини через Францію з щойно випущеним закордонним паспортом на ім'я Вадим Андрійович Соколов, з датою народження 20 серпня 1970 року. Такої людини не існує в жодній базі, включаючи базу російських паспортів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram