ГоловнаСвіт

НАТО відкинуло пропозицію Росії ввести мораторій на розміщення РСМД

В Альянсі порадили РФ знищити ракети 9М729, які викликають претензії.

НАТО відкинуло пропозицію Росії ввести мораторій на розміщення РСМД
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

НАТО відкинуло пропозицію Росії ввести мораторій на розміщення ракет середньої і малої дальності, оскільки ця ініціатива "не заслуговує на довіру".

Про це заявила прессекретар Північноатлантичного альянсу Оана Лунгеску Deutsche Welle.

Вона зазначила, що Росія вже розмістила на своїй території ракети 9М729 (SSC-8 за класифікацією Альянсу).

"Перед переговорами необхідно знищити ці ракети таким чином, щоб це можна було перевірити", - підкреслили у НАТО.

Раніше російське видання "Коммерсант" повідомило, що у середині вересня президент РФ Володимир Путін направив країнам-учасницям НАТО листи з пропозицією ввести такий мораторій. За даними видання, такі послання отримали і країни, що не входять до Альянсу, у тому числі Китай.

Нагадаємо, 2 серпня США і Росія завершили вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Приводом для припинення дії угоди стала розробка Росією ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 км. У Вашингтоні і Північноатлантичному альянсі вважають, що Москва тим самим порушила договір. Росія визнає наявність ракети, але стверджує, що та не порушує ДРСМД.

ДРСМД підписали у 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відбити його.

Після припинення дії ДРСМД США почали розробку нових ракетних систем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram