ГоловнаСвіт

США відправили есмінець у Перську затоку

Напруга на Близькому Сході посилилася після атаки безпілотників на нафтові об'єкти Саудівської Аравії.

США відправили есмінець у Перську затоку
USS Nitze
Фото: wikipedia

Сполучені Штати направили на північ Перської затоки есмінець USS Nitze ("Нітце"), оснащений системою протиракетної оборони Aegis ("Іджіс"), з метою закрити наявну прогалину в протиповітряній обороні Саудівської Аравії на північно-східному напрямку. Про це з посиланням на американські ЗМІ передає Інтерфакс в суботу.

За твердженням США, саме через повітряний простір над північно-східними районами Саудівської Аравії 14 вересня Іран завдав удару по нафтовим підприємствам королівства.

Есмінець Nitze може нести до 74 протиракет SM-3 з дальністю дії 500 км. Він також оснащений крилатими ракетами Tomahawk ("Томагавк"), які можуть вражати цілі на відстані 1,6 тис. км.

За наявними даними, зараз на півдні Перської затоки поблизу берегів Ірану також перебуває аналогічний ракетний есмінець ВМС США USS Gonzalez ("Гонсалес"). Ще один американський есмінець ПРО розміщений в центральній частині Перської затоки.

Крім того, в акваторії затоки Омана в безпосередній близькості від Ормузської протоки перебуває авіаносна ударна група ВМС США в складі атомного авіаносця USS Abraham Lincoln ("Авраам Лінкольн"), ракетного крейсера і двох есмінців. З цього позиційного району палубна авіація і крилаті ракети групи можуть досягати будь-якої точки на території Ірану.

США також мають у своєму розпорядженні велике авіаційне угруповання, що розміщене на базах в регіоні, до складу якого входять стратегічні бомбардувальники і багатоцільові винищувачі.

Командувач американськими військами на Близькому Сході Френк Маккензі на цьому тижні почав просити в Вашингтона дозвіл направити в регіон ще три батареї зенітних ракетних комплексів для допомоги Саудівській Аравії в захисті її нафтових об'єктів.

Раніше глава Пентагону Марк Еспер повідомив, що президент США Дональд Трамп схвалив відправлення на Близький Схід додаткових військ. Він пояснив, що таке рішення глава держави прийняв у відповідь на запити про підкріплення з боку Саудівської Аравії і ОАЕ.

Рішення про відправку додаткових сил в близькосхідний регіон США прийняли незабаром після здійсненої за допомогою безпілотників і крилатих ракет атаки на нафтові об'єкти Саудівської Аравії. Вона привела до скорочення видобутку нафти в королівстві вдвічі - на 5,7 млн барелів на добу.

Відповідальність за атаку взяли на себе єменські повстанці-хусити. Однак США вважають, що за нападом стоїть Іран. У Тегерані відкидають ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram