ГоловнаСвіт

Влада Мексики заявила про перегляд справи про зникнення 43 студентів

У 2014 році група студентів, імовірно, потрапила в руки наркокартеля, який жорстоко з ними розправився.

Влада Мексики заявила про перегляд справи про зникнення 43 студентів
Сотрудники Федеральной полиции Мексики патрулируют улицы Игуала
Фото: EPA/UPG

Мексика почне нове розслідування у справі про зникнення 43 студентів, які брали участь в акціях протесту в 2014 році. Про це заявив спеціальний прокурор Омар Гомес, повідомляє агентство Reuters.

Передбачуване викрадення і вбивство 43 осіб пов'язують із корумпованою поліцією регіону, яка співпрацювала з бандою наркодилерів. Скандал навколо цієї трагедії призвів до політичної кризи в країні та прискорив відставку уряду. Після цього було створено комісію для перегляду справи.

Гомес заявив, що влада буде розслідувати "довгий список політиків, які несуть різні ступені відповідальності".

Президент Андрес Мануель Лопес Обрадор розкритикував звільнення з в'язниці кількох підозрюваних у цій справі після того, як суддя розпорядився звільнити ключового підозрюваного. Він сказав родичам жертв на закритій зустрічі на початку цього тижня, що він працює над запобіганням звільнення решти фігурантів справи. На сьогодні 77 із 142 затриманих були звільнені судами.

В офіційному звіті про цей інцидент, опублікованому попереднім урядом, сказано, що студентів убили, а потім спалили члени банди після їх викрадення. Управління з прав людини США повідомило минулого року в своїй доповіді, що мексиканська влада, ймовірно, катувала десятки людей під час розслідування.

Нагадаємо, студенти чоловічого педагогічного коледжу (Raul Isidro Burgos Rural Teachers 'College) зникли 26 вересня 2014 року в місті Ігуала, розташованому за 130 кілометрів від Мехіко. В організації злочину підозрюють колишнього мера міста Хосе Луїса Абарка і його дружину. За даними слідства, студенти потрапили до рук членів наркокартеля Guerreros Unidos, з яким у місцевої влади давно були налагоджені тісні зв'язки. Пропажа студентів спровокувала масові акції протесту по всій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram