ГоловнаСвіт

Die Welt: спецслужби Туреччини з 2016 року викрали 31 особу, серед іншого в Україні

Їх підозрюють, зокрема, у зв'язках з проповідником Фетхуллахом Ґюленом.    

Die Welt: спецслужби Туреччини з 2016 року викрали 31 особу, серед іншого в Україні

З 2016 року турецькі спецслужби викрали в інших країнах не менш як 31 особу, які потім були притягнені в Туреччині до кримінальної відповідальності.

Про це повідомила німецька газета Die Welt у неділю, 15 вересня, з посиланням на п'ять доповідей низки правозахисних організацій, які були надані ООН у рамках Універсального періодичного огляду - програми з контролю над дотриманням прав людини.

"Німецька хвиля" пише, що одним із джерел інформації про викрадення був швейцарський Фонд виховання, навчання та інтеграції. Ця організація має зв'язки з проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого Анкара звинувачує в організації спроби держперевороту 2016 року.

За даними фонду, турецькі спецслужби викрадали людей у таких країнах, як Малайзія, Пакистан, Казахстан, Косово, Молдова, Азербайджан, Україна, Габон і М'янма.

Правозахисники також повідомляють про спроби викрадень, що зірвалися. Так, 2016 року в Цюріху, трьом турецьким агентам не вдалося насильно вивезти в Анкару бізнесмена, що має турецько-швейцарське коріння. 2018 року аналогічній операції в Монголії запобігла місцева поліція.

Раніше турецькі ЗМІ наводили слова глави МВС країни Сулеймана Сойлу про те, що таким чином у Туреччину були привезені 100 осіб із 20 країн.

Нагадаємо, влітку 2018 року Україна видала Туреччині кількох прихильників Гюлена

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram