ГоловнаСвіт

Протестувальники в Гонконзі виступили за повернення жителям міста британського громадянства

Гонконг перебував під юрисдикцією Великобританії до 1997 року.

Протестувальники в Гонконзі виступили за повернення жителям міста британського громадянства
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на заборону на демонстрації, в Гонконзі в неділю, 15 вересня, на вулиці знову вийшли десятки тисяч протестувальників. Про це повідомляє агентство AFP.

«Деякі активісти почали кидати в поліцейських каміння і пляшки із запальною сумішшю. У відповідь ті застосували сльозогінний газ і водомети, щоб розігнати демонстрантів", - йдеться в повідомленні.

Кілька сотень протестувальників також провели мітинг перед консульством Великобританії, під чиєю юрисдикцією Гонконг перебував до 1997 року. Демонстранти, які виспівували британський гімн, просили британський уряд про підтримку, а також звинуватили Лондон в недостатньому тиску на Пекін.

Зокрема, активісти вимагали надати жителям Гонконгу британське громадянство.

До 1 липня 1997 року територія належала Великобританії і всі, хто народився тут до цієї дати, мають право отримати статус британського громадянина за кордоном. Такий паспорт дозволяє без візи в'їжджати в колишню метрополію, але не прирівнюється до громадянства. Зокрема, документ не дає його власникові права постійно проживати у Великобританії або працювати в цій країні. У свою чергу, останній британський губернатор Гонконга Кріс Паттен висловився за те, щоб зняти подібні обмеження.

З червня в Гонконзі проходять багатотисячні акції протесту, учасники яких спочатку виступали проти планів уряду дозволити видачу передбачуваних правопорушників владі Китаю. Пізніше вони стали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права і відставки глави адміністрації Гонконга Керрі Лам. Крім того, демонстранти закликають до незалежного розслідування випадків поліцейського насильства на колишніх акціях.

Спеціальний адміністративний район Гонконг є частиною Китаю з 1997 року. До 2047 року Гонконгу гарантовані широкі спеціальні права, серед яких - свобода преси, зібрань і висловлення думок.

Нагадаємо, минулого тижня протестувальники в Гонконзі звернулися до Трампа за допомогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram