ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія удвічі скоротила видобуток нафти через атаки дронів на нафтові заводи

Це найбільший напад на нафтову інфраструктуру Саудівської Аравії за майже 30 років.

Саудівська Аравія удвічі скоротила видобуток нафти через атаки дронів на нафтові заводи
Пожар на нефтяном заводе компании Saudi Aramco
Фото: http://english.alarabiya.net

Саудівська компанія Saudi Aramco тимчасово скоротила щодобовий видобуток нафти на 5,7 млн барелів через атаки безпілотників на її об'єкти в містах Абкаік і Хурайс. Про це повідомило агентство Saudi Press Agency, посилаючись на заяву сина принца-наступника и міністра енергетики Саудівської Аравії Абделя Азіза бен Сальмана.

Він зазначив, що це приблизно половина щодобового обсягу нафтовидобутку Saudi Aramco. Збиток буде частково відшкодовано клієнтам за рахунок акцій.

За словами міністра, "терористична атака" також привела до зниження видобутку попутного газу на 56,6 млрд кубометрів в добу. Цей обсяг використовується для виробництва близько 700 тисяч баррелів зріджених газів, що призведе до скорочення постачання етану і скрапленого природного газу також приблизно на 50%.

Bloomberg пише, що напад на нафтопереробні потужності Саудівської Аравії став найбільшим за останні майже 30 років.

"Це найбільший напад на нафтову інфраструктуру Саудівської Аравії з часів удару, який Саддам Хусейн завдав по королівству ракетами Scud під час першої Війни в затоці (в серпні 1990 року). Нинішній напад, скоєний дронами, демонструє вразливість мережі видобувних регіонів, нафтопроводів і портів, які постачають 10% світового ринку нафти", - йдеться в матеріалі.

Королівство збирається компенсувати нестачу нафти запасами зі своїх гігантських резервних сховищ. За даними агентства, запаси гарантовано покривають кілька тижнів поставки. Недолік становить 5,7 з 9,8 барелів денного видобутку.

"У саудитів зберігаються мільйони барелів нафти в сховищах в самому королівстві, а також в трьох стратегічних точках світу: Роттердамі в Нідерландах, японській Окінаві, Сіді Керіре в Середземному морі біля берегів Єгипту", - додає видання.

За даними Bloomberg, міністерство енергетики США також повідомило, що готове позичити нафту зі стратегічних паливних нафтових резервів, якщо це буде потрібно для стабілізації будь-яких коливань на світових енергетичних ринках.

У той же час Міжнародне енергетичне агентство, яке відповідає за менеджмент нафтових резервів промисловості економічного світу, повідомило, що стежить за ситуацією, але загалом світ зараз "добре забезпечений комерційними запасами".

Нагадаємо, вранці 14 вересня на об'єктах однієї з найбільших в світі нафтових компаній Saudi Aramco в містах Абкаік і Хурайс сталися вибухи, за якими пішли пожежі. Саудівська Аравія назвала причиною вибухів атаку безпілотників.

Відповідальність за удар по об'єктах Aramco взяли на себе єменські повстанці-хусити, яких, за деякими даними, підтримує іранська влада. Ер-Ріяд в цьому конфлікті виступає на боці військ єменського президента Абда Раббо Мансура Хаді.

США в свою чергу заявили про відсутність доказів того, що атаки були проведені з Ємену, і поклали відповідальність за атаку на Іран. Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Сполучені Штати зі своїми союзниками вживуть заходів щодо забезпечення світових енергетичних ринків нафтою після цієї події.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram