ГоловнаСвіт

Помер автор знімка з танками на площі Тяньаньмень

Фото стало символом ненасильницького спротиву.

Помер автор знімка з танками на площі Тяньаньмень
Фото: Charlie Cole

В Індонезії у віці 64 років помер Чарлі Коул, який зробив знаменитий знімок людини, на яку рухається колона танків на площі Тяньаньмень у Пекіні 1989 року.

Про це пише BBC.

Фотографія стала символом придушення студентських протестів у Китаї, протягом яких, за неофіційними даними, загинули сотні або навіть тисячі людей; офіційних даних про кількість загиблих немає, в материковому Китаї влада забороняє навіть згадку подій на площі Тяньаньмень.

За цей знімок Коул отримав нагороду World Press Photo 1990 року. Він був одним із чотирьох фотографів, яким вдалося зняти цей епізод.

Коул очікував, що чоловік з фотографії ось-ось загине і відчував, що зобов'язаний відобразити цю сцену, розповідав він пізніше. Але невідомого протестувальника забрали дві людини, і його подальша доля досі залишається невідомою.

Фотограф розумів, що його обшукають, і сховав ще не проявлену плівку у ванній кімнаті. Незабаром у його номер дійсно увірвалися співробітники китайських спецслужб і провели обшук, але плівку так і не знайшли.

У квітні 1989 року прихильники демократичних норм правління, понад мільйон осіб, зайняли площу Тяньаньмень і почали наймасштабніший протест в історії комуністичного Китаю. Він тривав півтора місяця.

Пізно ввечері 3 червня на площу рушили танки, військові відкрили вогонь по беззбройних демонстрантах. На площі та в її околицях безліч людей було вбито і поранено.

Пізніше влада країни повідомила, що на площі не загинула жодна людина. Насправді ж загинуло, за різними оцінками, від декількох сотень до декількох тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram