ГоловнаСвіт

Росія ще жодного разу не змогла випробувати свій "Буревісник" без аварії, - CNBC

Випробування крилатих ракет з ядерною енергоустановкою проводили мінімум п'ять разів.

Росія ще жодного разу не змогла випробувати свій "Буревісник" без аварії, - CNBC
"Буревестник"
Фото: globallookpress.com

Росія як мінімум п'ять разів проводила випробування крилатих ракет необмеженої дальності з ядерною енергоустановкою "Буревісник", і при цьому всі пуски завершувалися аваріями.

Про це повідомляє телеканал CNBC, посилаючись на дані американської розвідки.

Зазначають, що Росія має намір прискорити роботу над проєктом, щоб ракети надійшли на озброєння вже у 2025 році.

Останнє випробування "Буревісника" відбулося на початку 2019 року, чотири попередні - в період між листопадом 2017 року і лютим 2018 року. Найтриваліший політ ракети склав дві хвилини - вона пролетіла 35,4 км, а найкоротший - чотири секунди, ракета пролетіла 8,05 км.

Доповідь розвідки США опублікували після аварії під Сєвєродвінськом 8 серпня. Після аварії на сайті адміністрації міста опублікували повідомлення про короткочасне підвищення радіаційного фону. У ньому йшлося про те, що на момент публікації фон нормалізувався і показники датчиків не перевищують максимально допустимих. Пізніше повідомлення видалили, а в пресслужбі міської адміністрації заявили, що це було зроблено, "тому що ситуацією займається Міноборони". Через два дні, 10 серпня, "Росатом" визнав, що вибух стався на установці з джерелом радіації, і повідомив про загибель п'ятьох своїх співробітників.

Нагадаємо, ракета "Буревісник" була офіційно анонсована президентом РФ Володимиром Путіним під час послання Федеральним зборам у березні 2018 року. Путін тоді заявив про успішні випробування нової крилатої ракети з ядерною установкою, "що має необмежену дальність і невразлива для всіх чинних систем ПРО". У Росії вона називається 9М730 "Буревісник", НАТО означило її як SSC-X-9 Skyfall.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram