ГоловнаСвіт

Суд ЄС скасував рішення про допуск "Газпрому" до газопроводу OPAL

"Це рішення було прийнято з порушенням основ енергетичної солідарності".

Суд ЄС скасував рішення про допуск "Газпрому" до газопроводу OPAL
Фото: Газпром

Суд Європейського Союзу скасував рішення, яке дозволяє російському "Газпрому" постачати більше газу газопроводом OPAL, який пов'язує Nord Stream з Німеччиною.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

"Це рішення було прийнято з порушенням основ енергетичної солідарності", - вирішили судді з Люксембургу.

Ідеться про рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, яке дозволяло більш широке використання газопроводу OPAL. До того росіяни використовували половину потужностей.

Польща заявила, що рішення Єврокомісії призводить до концентрації в одних руках джерел і засобів постачання газу, що "суперечить принципу диверсифікації джерел, шляхів постачання і управління ризиками збоїв або припинення поставок газу". В результаті польський уряд оскаржив це рішення в суді ЄС.

У грудні 2018 року Варшава аргументувала, що рішення ЄК є несприятливим для енергетичної безпеки Польщі.

"Суд встановив недійсність рішення Комісії про затвердження зміни системи встановлення винятків щодо використання газопроводу OPAL", - йдеться в постанові суду ЄС.

Теоретично Єврокомісія може подати апеляцію, але вона повинна містити лише юридичні питання.

Нагадаємо, 28 жовтня 2016 року Єврокомісія схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування по цій трубі ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України. Україна пригрозила ЄС позовом через рішення з приводу газопроводу OPAL.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram