ГоловнаСвіт

Американська розвідка 2017 року вивезла з Росії свого агента, - CNN

За інформацією телеканалу, він працював у російському уряді.

Американська розвідка 2017 року вивезла з Росії свого агента, - CNN
Фото: EPA/UPG

У 2017 році розвідка США таємно вивезла з Росії одного зі своїх агентів, який працював у російському уряді.

Про це повідомила телекомпанія CNN з посиланням на обізнані джерела, передає Бі-бі-сі.

За інформацією телеканалу, спецслужби нібито побоювалися, що адміністрація президента Дональда Трампа неправильно поводилася з розвідданими і могла допустити викриття шпигуна.

Рішення про вивезення агента було прийнято незабаром після зустрічі Трампа з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим і послом РФ у США Сергієм Кисляком у Білому домі в травні 2017 року. Результати цієї зустрічі схвилювали керівництво спецслужб і змусили задуматися про безпеку агентів у Росії, зазначає телеканал.

За словами джерел, про існування агента знало лише обмежене число людей в уряді і спецслужбах США, а надана ним інформація "була настільки цінною, що альтернативи йому не було".

Трамп у понеділок у своєму мікроблозі Twitter різко розкритикував CNN, хоч і не згадав статтю про вивезення агента.

"Я чув, що через низькі рейтинги вони втрачають величезні гроші. Але найголовніше, CNN шкідлива для США. Їх міжнародний відділ вкидає погану інформацію і фейкові новини по всьому світу", - написав Трамп.

Британська газета Guardian зазначила, що останнім відомим агентом, який втік у США з Росії, був Олександр Потєєв. Колишній полковник Служби зовнішньої розвідки Росії виїхав з країни за підробленим паспортом у 2010 році і пізніше був заочно визнаний російським судом винним у державній зраді і дезертирстві.

Нагадаємо, наприкінці квітня росіянка Марія Бутіна отримала в США 1,5 року в'язниці. Її затримали 15 липня минулого року в США за звинуваченням "у змові з метою роботи агентом Російської Федерації за вказівкою високопоставленого чиновника російського уряду". Пізніше її звинуватили в роботі незареєстрованим іноземним агентом. Згідно з інформацією The Washington Post, Бутіна листувалася з членом кампанії Трампа напередодні виборів президента у 2016 році. Також повідомлялося, що вона брала участь в окупації Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram