ГоловнаСвіт

Макрон і Путін обговорили телефоном підготовку до зустрічі "нормандської четвірки"

Путін акцентував на безальтернативності мінських угод.

Макрон і Путін обговорили телефоном підготовку до зустрічі "нормандської четвірки"
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон і президент РФ Володимир Путін 8 вересня провели телефонну розмову.

У Кремлі повідомляють, що лідери країн дали позитивну оцінку обміну утримуваних між РФ та Україною 7 вересня "як важливій гуманітарній акції".

"Висловлено сподівання, що це сприятиме нормалізації російсько-українських відносин", - ідеться в повідомленні.

За даними російської сторони, акцентовано на безальтернативності мінського "Комплексу заходів" як основи врегулювання "внутрішньоукраїнського конфлікту", а також "підтверджено взаємну налаштованість на продовження конструктивної спільної роботи в рамках "нормандського формату".

"Президент Росії відзначив доцільність ретельної підготовки порядку денного чергового саміту «нормандської четвірки», а також опрацювання тих рішень, які можуть бути схвалені лідерами за підсумками зустрічі. У цьому контексті звернуто увагу на необхідність виконання Києвом домовленостей, досягнутих у ході попередніх зустрічей на вищому рівні в Парижі та Берліні в 2015 і 2016 роках, включаючи розведення сил і засобів на узгоджених ділянках лінії зіткнення і закріплення в письмовому вигляді «формули Штайнмаєра», - наголошується в повідомленні.

Інформації про телефонну розмову лідерів Росії та Франції на сайті Єлисейського палацу поки що немає.

Напередодні ввечері з Путіним телефоном поговорив Зеленський. Президенти наголосили, що "задоволені результатом виконання домовленостей у рамках першого етапу на шляху до нормалізації діалогу".

Раніше США закликали Росію виконати всі взяті в рамках Мінських угод зобов'язання і заявили, що хотіли б бачити ознаки більш активного діалогу між Росією та Україною". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram