ГоловнаСвіт

У Франції поновилися акції "жовтих жилетів"

У Монпельє демонстранти підпалили поліцейську машину.

У Франції поновилися акції "жовтих жилетів"
Фото: EPA\UPG

Французький рух "жовтих жилетів" у суботу, 7 вересня, поновив акції протесту. Демонстрації пройшли у великих містах, в них взяли участь кілька тисяч осіб, пише Німецька хвиля.

"Під час протестів сталося кілька зіткнень учасників з поліцією. У Парижі були затримані і відпущені 89 "жовтих жилетів", крім того, правоохоронці винесли понад 60 попереджень", - йдеться в повідомленні.

У паризькій акції взяли участь близько 800 осіб. Демонстрація стала численнішою, ніж попередні акції "жовтих жилетів" за останні місяці.

У поліції також зазначили, що більшість учасників акції поводилися мирно.

Найбільша акція "жовтих жилетів" пройшла в суботу в Монпельє.

На вулиці міста вийшли близько 3000 протестувальників, зокрема 500 радикалів з так званого "Чорного блоку". Демонстранти підпалили поліцейську машину в центрі Монпельє, своєю чергою, правоохоронці застосували сльозогінний газ. Два учасники акції були тимчасово затримані.

Крім того, сотні людей вийшли на мітинг у Руані, незважаючи на те, що міська влада заборонила демонстрації в суботу спеціальним указом.

Кілька "жовтих жилетів" в Руані були тимчасово затримані, ще понад 100 осіб отримали попередження.

Невеликі мітинги "жовтих жилетів" також пройшли в Марселі, Ліллі, Страсбурзі та деяких інших містах.

Нагадаємо, протести "жовтих жилетів" проходять у Франції з листопада 2018 року - зазвичай, у вихідні дні. Майже з самого початку вони супроводжувалися зіткненнями з поліцією, актами насильства і вандалізму. Спочатку мітингувальники виступали проти введення податку, який міг призвести до здорожчання бензину, і вимагали підвищення мінімальної зарплати.

Після того як уряд затвердив мораторій на підвищення паливного податку і пішов на низку інших поступок, демонстранти почали протестувати загалом проти реформ уряду і президента Макрона.

25 квітня глава держави в телезверненні до народу пообіцяв, зокрема, знизити податки для середнього класу і полегшити проведення референдумів. Однак акції після цього не закінчилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram