ГоловнаСвіт

Нідерландські слідчі прокоментували звільнення Цемаха з-під варти

"Це не означає, що розслідування буде зупинено... Але нам шкода, якщо ми не зможемо з ним поговорити".

Нідерландські слідчі прокоментували звільнення Цемаха з-під варти
Владимир Цемах
Фото: Lb.ua

У міжнародній спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням катастрофи MH17, прокоментували звільнення з-під варти бойовика "ДНР" Володимира Цемаха, який є "цікавою для слідства людиною".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми хотіли з ним поговорити, а тепер це буде складно. Хотілося б, що він залишався в Україні, щоб ми могли з ним поговорити", - зазначила прессекретар JIT Брехтьє ван де Мосдейк, відмовившись коментувати рішення Апеляційного суду Києва.

При цьому вона заявила, що рішення на справу МН17 не вплине. "Це не означає, що розслідування буде зупинено, воно триватиме. Але нам шкода, якщо ми не зможемо з ним поговорити", - наголосила Мосдейк.

Також вона відмовилася відповісти на запитання про те, чи допитували слідчі JIT Цемаха після того, як його затримали українські спецслужби.

Нагадаємо, наприкінці червня Служба безпеки України затримала колишнього начальника ППО бригади російських найманців Цемаха. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк заявляв, що Цемах володіє цінною інформацією про причетність РФ до катастрофи літака Malaysia Airlines на Донбасі. 

Нідерланди, а також депутати Європейського парламенту просили Україну не віддавати Цемаха РФ. Росія ж наполягала на його звільненні. Повідомляли, що саме Цемах став перепоною для обміну полоненими між Україною і РФ.

5 вересня Апеляційний суд Києва звільнив Цемаха з-під варти під особисте зобов'язання.

"Боїнг" рейсу МН17 впав у Донецькій області 17 липня 2014 року, на борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Розслідування встановило, що літак упав внаслідок влучення ракети, випущеної з установки "Бук". Пізніше міжнародна слідча група встановила приналежність "Бука" до російської військової частини і відновила його маршрут з Росії в Донецьку область - на підконтрольну бойовикам територію, і назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram