ГоловнаСвіт

Президент Ірану дав Європі два місяці на порятунок ядерної угоди

Рухані анонсував "третій крок" щодо скорочення зобов'язань, який "матиме надзвичайні наслідки".

Президент Ірану дав Європі два місяці на порятунок ядерної угоди
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані попередив, що його країна може зробити "важливий крок" щодо відмови від своїх зобов'язань щодо ядерної угоди.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Водночас Рухані вказав, що Тегеран дасть Європі ще два місяці, щоб врятувати угоду, оскільки навряд чи сторони досягнуть домовленості "сьогодні або завтра".

На засіданні уряду 4 вересня Рухані також заявив, що Іран оголосить "третій крок" щодо скорочення зобов'язань і так активізує ядерну діяльність. Він сказав, що цей крок "матиме надзвичайні наслідки".

Повідомлення з Тегерана надходять на тлі останніх переговорів між Іраном, Францією та Росією щодо збереження договору 2015 року, від якого президент США Дональд Трамп відмовився минулого року.

За повідомленнями, які надійшли 3 вересня, Франція готова запропонувати Ірану кредитну лінію на 15 млрд доларів США, а Тегеран повинен гарантувати дотримання умов угоди до кінця року.

Нагадаємо, на початку липня представник іранського уряду Алі Рабей заявив, що Країна збагачуватиме уран, залежно від своїх потреб. Тим самим Ісламська Республіка знімає з себе зобов'язання за Віденською ядерною угодою 2015 року, яка передбачає заборону на збагачення урану до рівня більш ніж 3,67 відсотка.

Спільний всеосяжний план дій, який підписали Іран, а також США, Росія, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія, передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій, введених США та ЄС.

Після того, як США в односторонньому порядку вийшли з угоди у травні 2018 року, Тегеран відмовився виконувати частину зобов'язань в рамках СВПД. Вашингтон у відповідь посилив санкції щодо Тегерана і надіслав у регіон військові кораблі і бомбардувальники.

Решта п'ять учасників угоди дотримуються її, наголосила 30 серпня глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram