ГоловнаСвіт

Палата громад проголосувала за заборону "жорсткого брекзиту"

Великобританії загрожують дострокові вибори.

Палата громад проголосувала за заборону "жорсткого брекзиту"
Фото: EPA/UPG

Палата громад (нижня палата парламенту Великобританії) проголосувала за заборону "жорсткого брекзиту".

Як повідомляє BBC, в останньому, третьому читанні закон, що наказує прем'єр-міністру просити Євросоюз про нове відтермінування "брекзиту", підтримали 327 депутатів. Проти проголосували 299.

"Палата сказала своє слово. Тепер палата очікує, що прем'єр-міністр виконає закон і запобіжить виходу з Євросоюзу без угоди", - заявив депутат Гіларі Бенн.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон одразу офіційно запропонував ухвалити рішення про дострокові вибори. Він пропонує провести їх 15 жовтня. Чергові вибори мають відбутися лише у травні 2022 року.

"Палата кілька разів голосувала за вихід з ЄС, але також і за те, щоб відтермінувати дії, власне, виходу. Сьогодні, я боюся, вона проголосувала за скасування будь-яких серйозних переговорів", - сказав він.

Згідно з цим законопроєктом, прем'єр-міністр повинен до 19 жовтня отримати в парламенті схвалення угоди з ЄС про "брекзит". Якщо цього не станеться, прем'єр повинен попросити в Брюсселя відтермінувати "брекзит" до 31 січня 2020 року. Причому законопроект включає текст листа, який прем'єр повинен надіслати до Брюсселя.

Якщо Євросоюз у відповідь пропонує іншу дату, у прем'єр-міністра є два дні на те, щоб прийняти цю пропозицію. Протягом цього часу депутати - але не уряд - мають можливість відкинути пропозицію ЄС.

Нагадаємо, що вихід Великобританії з ЄС був запланований на 29 березня 2019 року. Однак парламент тричі проголосував проти угоди "брекзиту", а також відхилив проведення нового референдуму і вихід з Євросоюзу без угоди.

В результаті Євросоюз надав Британії шестимісячне відтермінування до кінця жовтня.

"Жорсткий брекзит" означає вихід Великобританії з Євросоюзу без врегульованих відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram