ГоловнаСвіт

Борис Джонсон втратив більшість у парламенті Британії

У Палаті громад сьогодні буде представлено закон, покликаний не допустити виходу країни з ЄС без угоди з Брюсселем.

Борис Джонсон втратив більшість у парламенті Британії
Борис Джонсон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у вівторок, 3 вересня, втратив робочу більшість в парламенті перед ключовим голосуванням щодо "Брекзиту" в Палаті громад.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відзначається, що депутат від Консервативної партії Філіп Лі приєднався до проєвропейської фракції "Ліберальних демократів" (ЛД).

"Ліберальні демократи" раді повідомити, що депутат парламенту від виборчого округу Брекнелл Філіп Лі приєднався до партії", - йдеться в заяві.

У Палаті громад сьогодні буде представлена законодавча ініціатива, яка покликана не допустити виходу Сполученого Королівства з ЄС без угоди з Брюсселем. Документ, зокрема, передбачає, що британська влада повинна постаратися досягти нової угоди з Євросоюзом на засіданні Євроради 18 жовтня. Крім того, вони мають право до 19 жовтня направити запит парламенту про можливість вийти з ЄС без угоди. Цей пункт передбачає, що жорсткий "Брекзилт" можливий буде лише за умови схвалення законодавців.

Якщо жодна з цих умов не буде виконана, то прем'єр повинен зажадати від Брюсселя продовжити дію статті 50 Лісабонського договору до 31 січня 2020 року.

Сам Джонсон, виступаючи перед депутатами, заявив, що хоче повернутися з наступного саміту ЄС з угодою, яку законодавці зможуть "вивчити і схвалити". Прем'єр стверджує, що шанси на подібну угоду в останні тижні "виросли", а уряд "нарощує" темпи переговорів з Брюсселем. При цьому він попросив парламентаріїв не затверджувати таку нову законодавчу ініціативу.

"Якщо це станеться, весь прогрес, якого ми досягли, знеціниться ... Цей крок знищить будь-які шанси на переговори", - упевнений глава Кабінету Міністрів. Джонсон додав, що хоче повернутися з саміту ЄС з угодою з "Брекзиту.

У той же час, британські ЗМІ з посиланням на джерело в уряді стверджують, що прем'єр може призначити дострокові парламентські вибори на 14 жовтня в тому випадку, якщо Палата громад все ж ухвалить закон.

Нагадаємо, 1 вересня повідомлялося, що переговорник ЄС щодо "Брекзиту" Мішель Барньє не прийняв пропозицію Джонсона прибрати з угоди пункт про кордон з Північною Ірландією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram