ГоловнаСвіт

У Балтійському морі розпочалися навчання НАТО "Північні береги"

У маневрах беруть участь понад 40 бойових кораблів із 18 країн.

У Балтійському морі розпочалися навчання НАТО "Північні береги"
Учения НАТО (архивное фото)
Фото: navy.mil.gov.ua

У Балтійському морі почалися щорічні військово-морські навчання НАТО Northern Coasts ("Північні береги").

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Навчання, в яких беруть участь понад 40 бойових кораблів із 18 країн, пройдуть у районі Данських проток, а також на південному заході Балтики - між німецьким портом Кіль і данським островом Борнхольм. Вони триватимуть до 19 вересня.

Усього в них задіють близько трьох тисяч військовослужбовців із Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, США, Фінляндії, Франції, Хорватії, Швейцарії, Швеції та Естонії.

У них також будуть задіяні кораблі Постійної протимінної групи НАТО і патрульний протичовновий літак, підводний човен і кілька вертольотів.

"Балтійське море має життєво важливе значення для Альянсу, на берегах розташовані шість країн-членів НАТО. "Північним берегам" уже 13 років. На жаль, ситуація з безпекою в регіоні погіршилася після незаконної анексії Росією Криму та нарощування нею військового потенціалу", - зазначила офіційна представниця НАТО Оана Лунгеску.

Вона також додала, що "НАТО відповідає на агресивні дії Росії, збільшуючи повітряне і морське патрулювання в регіоні".

Навчання Northern Coasts проводять у Балтійському морі з 2007 року. Згідно зі сценарієм нинішніх навчань, вигадана регіональна країна висуває територіальні претензії на острови в Балтійському морі, і її військово-морські сили створюють загрозу для свободи судноплавства. У рамках навчань відпрацьовуватимуть дії корабельних угруповань, операції із забезпечення ППО, протичовнової боротьби, розмінування і патрулювання.

Нагадаємо, на початку серпня Збройні сили України провели навчання морської авіації над Чорним морем, у рамках яких військові відстежили і знищили підводний човен противника.

Раніше Росія під виглядом навчань перекрила чверть Чорного моря. Експерти розглядають ці дії як черговий акт гібридної агресії на морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram