ГоловнаСвіт

ЄС відмовився піти на поступки Джонсону щодо "брекзиту"

Великій Британії загрожує "жорсткий" вихід з Євросоюзу.

ЄС відмовився піти на поступки Джонсону щодо "брекзиту"
Фото: EPA/UPG

Парламентер Європейського Союзу щодо "брекзиту" Мішель Барньє не прийняв пропозиції прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона прибрати з угоди пункт про кордон з Північною Ірландією.

Про це пише BBC.

Барньє вважає, що нинішній план уникнення жорсткого кордону на острові Ірландія - це "максимальна поступка", яку може отримати Британія. 

Джонсон раніше запропонував відмовитися від страхувального варіанта ("бекстоп"), який покликаний запобігти встановленню жорсткого кордону між членом Євросоюзу Ірландією і британською Північною Ірландією після "брекзиту". У запропонованій угоді йдеться, що якщо до кінця перехідного періоду сторони не знайдуть прийнятного рішення, то Північна Ірландія може залишитися частиною митного союзу ЄС.

У Великій Британії вважають, що це призведе до часткового економічного відторгнення Північної Ірландії, що "несумісне з суверенітетом Сполученого Королівства як держави". Замість "бекстопу" Джонсон запропонував юридично зобов'язати Велику Британію і ЄС відмовитися від прикордонного контролю на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією. За його задумом, до кінця перехідного періоду будуть прийняті альтернативні угоди, які стануть у перспективі частиною майбутньої торгової угоди між Євросоюзом і Британією та зроблять "бекстоп" зайвим.

У Євросоюзі вважають "бекстоп" необхідним для забезпечення політичної стабільності в Ірландії і єдиного ринку.

Нагадаємо, що Борис Джонсон неодноразово заявляв, що в будь-якому разі має намір вивести країну з ЄС до 31 жовтня, навіть без договору. Він пообіцяв здійснити "брекзит" без угоди, якщо Брюссель не погодиться з головною вимогою Лондона та не виключить з неї положення про "бекстоп".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram