ГоловнаСвіт

Вбивця чеченця в Німеччині пов'язаний з російськими спецслужбами, - ЗМІ

Убитий Зелімхан Хангошвілі був польовим командиром під час другої чеченської війни.

Вбивця чеченця в Німеччині пов'язаний з російськими спецслужбами, - ЗМІ
Фото: theins.ru

Затриманий за вбивство чеченця з "розстрільного списку" Зелімхана Хангошвілі в Берліні, мав паспорт, номер якого пов'язує його з російськими cпецслужбами.

Про це повідомляється в спільному розслідуванні журналу Der Spiegel, групи Bellingcat і видання The Insider.

Слідчим вдалося встановити, що вбивця приїхав до Німеччини через Францію з щойно виданим закордонним паспортом на ім'я Вадим Андрійович Соколов, з датою народження 20 серпня 1970 (в реальності такої людини не існує ні в одній базі, включаючи базу російських паспортів).

"Уже сам цей факт, що «Соколов» зміг отримати закордонний паспорт на вигадане ім'я, вказує на його прямий зв'язок з державою - навіть якби йому якимось чином вдалося підробити паспорт самостійно, він не зміг би пройти по ньому російський прикордонний контроль, оскільки система автоматично співвідносить дані відсканованого паспорта з системою Роспаспорт, де Соколова немає. Таким чином, або він проходив кордон в особливому порядку (в супроводі співробітників ФСБ), або тоді він був в системі Роспаспорт і пізніше був звідти видалений (і те, і інше неможливе без офіційного залучення російських спецслужб)", - йдеться в розслідуванні.

Неіснуючою виявилася і адреса Соколова в Санкт-Петербурзі, яку він вказував під час подачі документів на візу.

"Закордонний паспорт на ім'я Соколова був надрукований 18 липня 2019 року, всього за 10 днів до запланованої поїздки, і раніше під таким ім'ям за кордон ніхто не подорожував (для порівняння фальшиві імена «Боширов» і «Петров» використовувалися Чепігою і Мишкіним ще за кілька років до того, як вони отруїли Скрипалів). Можливо, це свідчення поспіху, а можливо, запобіжний захід: масштабний провал ГРУ після справи Скрипалів, коли розслідування The Insider і Bellingcat виявило, що реальні і фальшиві імена Грушникиів легко вичислюються за номерами паспортів і баз ГІБДД, міг стати однією з причин, за якою спецслужбам коштувало побоюватися, що колишні фальшиві імена вже засвічені", - наголошується в матеріалі.

За даними місцевих правоохоронців, у вбивці (зріст 176 см, вага 86 кг) також було виявлено татуювання у вигляді пантери і корони на лівому плечі і змії на руці нижче ліктя. Співробітники спецслужб собі татуювання не набивають, тому, скоріш за все, сам "Орлов» не був кадровим співробітником. "За тюремними поняттями такі наколки може дозволити собі авторитет, що перебуває на вищому щаблі в злодійський ієрархії. Це вже не перший випадок, коли спецслужби використовують представників кримінального світу для виконання спецоперацій", відзначає The Insider.

"Не можна виключати, що "Соколов" і сам є чеченцем за походженням, у всякому разі такий спосіб усунення ворогів теж поширений. Так само, наприклад, бандит (і чеченець за походженням) Артур Денісултанов-Курмакаєв (Дінго) в 2017 році в Києві зазіхав на чеченця Адама Осмаєва", - йдеться в статті.

Убитий 23 серпня в центрі Берліна Зелімхан Хангошвілі був польовим командиром під час другої чеченської війни. Він воював на боці Шаміля Басаєва і Абу Валіда, пізніше - Аслана Масхадова. З 2002 року Хангошвілі був в російському розшуку за підозрою в тероризмі. За словами голови Німецько-Кавказького суспільства Еккехарда Маса, він є в розстрільному списку чеченців, які живуть за кордоном.

У 2008 році Зелімхан зібрав близько 200 добровольців з Панкіської ущелини для участі в бойових діях на стороні Грузії проти Росії на території Південної Осетії, але сам в боях участі не брав.

У 2016 році Зелімхан через Україну приїхав до Німеччини шукати притулку після того, як на нього в Тбілісі в 2015 році було скоєно замах. По його автомобілю стріляли вісім разів, але він залишився живий. Всього Зелімхан пережив чотири замахи.

У Німеччині він отримав інше ім'я в цілях безпеки. У нього був паспорт на ім'я Торніке Кавтарашвілі.

Нагадаємо, що спроба замаху на колишнього російського розвідника в Солсбері в 2018 році привела до серйозного погіршення відносин між Росією і Великобританією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram