ГоловнаСвіт

Австралія погіршила прогноз для Великого Бар'єрного рифу з "поганого" до "дуже поганого"

Головною загрозою для найбільшого у світі коралового рифу є зміна клімату.

Морський національний парк Австралії в п'ятницю, 30 серпня, випустив черговий п'ятирічний звіт про стан Великого Бар'єрного рифу.

Як повідомляє Associated Press, прогноз для рифу в ньому погіршено з "поганого" до "дуже поганого" у зв'язку зі збільшенням площі коралів, які загинули або пошкоджені в результаті знебарвлення.

"Загальні перспективи Великого Бар'єрного рифу дуже погані", - сказано в ньому.

Головною загрозою для Великого Бар'єрного рифу в третьому п'ятирічному звіті зазначено зміну клімату. Також серед загроз для рифу зазначено забруднення прибережних вод людиною і надмірний вилов риби.

"Для уповільнення деградації екосистеми рифу і підтримки його відновлення вирішальне значення мають істотні глобальні дії, пов'язані з вирішенням проблеми зміни клімату. Такі дії можуть доповнити і значно підвищити ефективність місцевого управління рифом і його басейном", - йдеться у звіті.

Найбільший у світі Великий Бар'єрний риф розташований у Кораловому морі - осередку різноманіття, що включає 49 різних біологічних ніш, у яких мешкають 300 видів, які перебувають під загрозою зникнення. Це відоме всьому світу існування численних видів великих хижаків, таких як акула, тунець, марлин, меч-риба і вітрильник, а також одне з небагатьох на Землі місць, де популяції цих хижаків поки що не виснажені. У Кораловому морі мешкає безліч вимираючих видів, включаючи морських черепах бісса і зелених черепах. Це середовище проживання 28 видів китоподібних і дельфінів і 27 видів морських птахів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram