ГоловнаСвіт

Меркель подзвонила Путіну після розмови із Зеленським

Лідери Німеччини і РФ обговорили підготовку до саміту "нормандської четвірки".

Меркель подзвонила Путіну після розмови із Зеленським
Владимир Путин и Ангела Меркель во время встречи в Сочи, 18 мая 2018.
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін провели телефонні переговори, протягом яких було порушено "українське питання".

Про це заявив представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, за його словами, лідери Німеччини і РФ обговорили підготовку до саміту "нормандської четвірки".

Крім того, Меркель закликала активізувати переговори з приводу транзиту газу через територію України.

Напередодні Зайберт заявив, що Берлін поки що не може назвати конкретну дату саміту "нормандської четвірки", але підготовка триває.

Раніше Меркель підтвердила прагнення провести саміт "нормандської четвірки" найближчим часом. За її словами, учасники саміту G7 підтримали цю ідею. Меркель зазначила, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" повинна відбутися "дуже скоро".

Нагадаємо, 28 серпня президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини провели четверту за останні місяці телефонну розмову. 26 серпня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що наступні переговори в "нормандському форматі" відбудуться у вересні, проте дати не назвав.

В останні тижні тривають розмови про те, що після довгої перерви вже найближчим часом може пройти новий саміт у "нормандському" форматі за участю керівників України, Франції, Німеччини та РФ. Із закликами провести такий саміт виступив президент України Зеленський після того, як 6 серпня в результаті обстрілу на Донбасі загинули четверо українських військових. Наступного ранку Зеленський зв'язався з президентом РФ і президентом Франції. Він також пропонував розширити коло учасників за рахунок керівників Великобританії і США, але ця пропозиція поки що не знайшла підтримки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram