ГоловнаСвіт

Американські сенатори виступили проти повернення Росії у "Велику сімку"

Чотири сенатори написали Трампу листа.

Американські сенатори виступили проти повернення Росії у "Велику сімку"
Фото: presstv.ir

Чотири сенатори-демократи - Боб Менендез, Чак Шумер, Джек Рід і Марк Ворнер - надіслали президенту США Дональду Трампу листа, в якому висловлюють свою незгоду з можливим поверненням Володимира Путіна і Росії в "Велику сімку".

Про це повідомляє Голос Америки.

Сенатори наполягають, що рішення виключити Росію з "Великої вісімки" після вторгнення і незаконної анексії Криму, було правильним. На їхню думку, Росія зараз не може стати членом "Великої сімки" як з політичних, так і з економічних причин.

Сенатори вказують на те, що Росія продовжує демонструвати неповагу до міжнародних норм і верховенства права, таку як втручання в американські вибори, хімічну атаку в Солсбері, тривалу окупацію грузинської території, підтримку режимів Мадуро і Ассада, а також - переслідування меншин і політичних опонентів всередині Росії.

"Повернення членства путінської Росії у "Велику сімку" йде всупереч нашим цінностям і є відмовою Сполучених Штатів від своїх обов'язків як провідної демократії світу", - вважають сенатори.

За даними ЗМІ, Трамп посварився з лідерами G7 через Росію. Під час вечері лідерів "Великої сімки" у Франції наполегливо пропонував повернути Росію до складу групи, але отримав підтримку з цього питання тільки від прем'єр-міністра Італії Джузеппе Конте.

Нагадаємо, Росія була виключена зі складу G8 в 2014 році після окупації українського Криму. У червні 2018 року глава Білого дому вже висловлювався за повернення РФ у цей міжнародний клуб, але пропозиція не була підтримана іншими його членами.

Саміт "Великої сімки", в яку входять Франція, Німеччина, Великобританія, Італія, Канада, США і Японія, пройшов у Біарриці 24-26 серпня. Напередодні саміту Трамп висловив упевненість в необхідності розширити формат G7 до G8, відновивши в ньому членство Росії. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що зараз повертати Росію в G7 було б передчасним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram