ГоловнаСвіт

У Гонконзі для придушення протестів на вулиці вперше вивели водомети

Машини поки що використовували тільки для залякування.

Фото: EPA/UPG

У Гонконзі для придушення антиурядових протестів на вулиці вперше вивели водомети, пише Associated Press.

Головна сутичка дня відбулося в окрузі Чхюньвань, де група радикально налаштованих активістів вийшла на проїжджу частину вулиці, у той час як основна маса протестувальників проводила мітинг у парку.

Поліцейські застосували сльозогінний газ, щоб прогнати їх. У відповідь полетіли цеглини і коктейлі Молотова, поліцейських також намагалися засліпити зеленими й синіми лазерними променями.

Зрештою протестувальники здали свої позиції. У цей час до пішого спецназу на вулиці приєдналися два водомети й кілька поліцейських автомобілів. Камери зняли, що поліцейські застосували водомет щонайменше один раз, але, як зазначає агентство, це було швидше тренуванням, оскільки вода не дістала активістів, що відступали. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Як стверджує місцевий громадський мовник, один з поліцейських також зробив постріл у повітря з пістолета. Відомостей про постраждалих поки що немає.

У ході недільної акції протесту її учасники також зламали кілька стовпів з "розумними" відеокамерами. Мітингувальники побоюються, що їх встановлюють для подальшого політичного переслідування.

Масові протести в Гонконзі тривають третій місяць. Спочатку приводом для виступів був законопроєкт про екстрадицію на материковий Китай підозрюваних у кримінальних справах. Влада виконала вимогу протестувальників, відмовившись розглядати документ, проте мешканці Гонконгу продовжують виходити на вулиці й вимагати ще більшої незалежності від Пекіна.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram