ГоловнаСвіт

Лідери "Великої сімки" зібралися у Франції на саміт

Першим прилетів Трюдо, останнім - Конте.

Лідери "Великої сімки" зібралися у Франції на саміт
Отель-дю-Пале, место проведения саммита G7 в 2019 году
Фото: EPA/UPG

Лідери країн "Великої сімки" прибули до Франції для участі в саміті, що відбудеться цьогоріч у місті Біарріц, пише Інтерфакс-Україна.

Президент Франції Еммануель Макрон перебуває в Біарріці з п'ятниці. У суботу він виступив з телевізійним зверненням, у якому пообіцяв переконати учасників G7 у тому, що напруженість у торгових відносинах робить негативний вплив на всі країни.

Також у п'ятницю до Франції прибув прем'єр Канади Джастін Трюдо. Для нього це остання міжнародна поїздка перед федеральними виборами в Канаді, призначеними на жовтень.

У суботу вранці на південний захід Франції прилетів прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Його візит на саміт відбувається на тлі кризи у відносинах між Японією і Південною Кореєю. Дипломатичні відносини між країнами досягли своєї найнижчої точки від 1965 року, коли вони були встановлені. Причиною незгоди стала торговельна суперечка, Південна Корея на її тлі розірвала з Японією договір про обмін розвідданими.

Потім у Франції приземлився літак президента США Дональда Трампа. Для нього цей саміт проходить за часів нових розбіжностей із союзниками з питань торгівлі, Росії та Ірану. Невдовзі після прибуття в Біарріц Трамп зустрівся за обідом з Макроном.

Ближче до вечора суботи в Біарріц прибув прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Перед вильотом до Франції Джонсон заявив, що на саміті він має намір порушити тему глобальної системи вільної торгівлі, обговорити проблеми біологічного різноманіття, а також поліпшення якості освіти для дівчаток. Для Джонсона, який обійняв посаду прем'єра цього літа, це перший саміт G7.

Невдовзі після Джонсона на саміт прибула канцлер Німеччини Ангела Меркель. Незадовго до вильоту Меркель заявила, що очікує від саміту чіткого сигналу до боротьби з пожежами в Амазонії. Також Меркель очікує від саміту заклику до боротьби з насильством щодо жінок. Меркель, як і Трамп, устигла зустрітися з Макроном ще до офіційного старту саміту.

Останнім з лідерів країн G7 на саміт прибув прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте. Для Конте, який подав у відставку через політичну кризу в Італії, це, ймовірно, буде остання участь у саміті "групи семи".

На саміт також прибув голова Європейської Ради  Дональд Туск. Він устиг виступити з пресконференцією до початку саміту, у ході якої висловив жаль, що на заході не буде президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, з яким він "завжди відвідував саміти G7".

Юнкер раніше був госпіталізований у Люксембурзі після видалення жовчного міхура.

Гостями саміту G7 стануть прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, президент Чилі Себастьян Піньєра, президент ПАР Сиріл Рамафоса, президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі і генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Для України цей саміт має особливе значення, оскільки на ньому, можливо, розглядатиметься ініціатива про повернення Росії до складу "сімки" та її розширення до "вісімки".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram