ГоловнаСвіт

Deutsche Bank оштрафували в США через корупційні схеми в РФ і Азії

Банк наймав у цих країнах родичів чиновників, які не мали необхідної кваліфікацією, для укладання нових контрактів.

Deutsche Bank оштрафували в США через корупційні схеми в РФ і Азії
Фото: hspritno.info

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) у четвер, 22 серпня, оштрафувала найбільший банк Німеччини Deutsche Bank на 16,2 млн доларів (14,6 млн євро).

Причиною штрафу називають участь німецького банку в корупційних схемах в Росії і Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР), що порушують закони Сполучених Штатів, які переслідують корупцію за кордоном, передає DW.

Так, фінансовий інститут наймав у цих країнах на роботу родичів чиновників, які не мали необхідної кваліфікацією. Це робилося для збереження наявного бізнесу Deutsche Bank або укладення нових контрактів, наголошується в заяві SEC.

Зокрема, у країнах АТР персонал Deutsche Bank готував для потенційних - некваліфікованих співробітників чорнові версії резюме, заздалегідь передавав їм перелік запитань для співбесіди і пояснював, як варто відповідати на них. Таких кандидатів просили влаштувати на роботу "заможні клієнти, включаючи державних службовців", наголошує американський регулятор.

У Росії, за даними SEC, банк застосовував схожу практику з 2009 по 2012 роки. Так, один з найнятих в РФ співробітників продемонстрував настільки слабкі результати в лондонському офісі, що був розцінений як "джерело проблем для репутації" кадрової програми та самого банку. Серед іншого співробітник, ім'я якого регулятор не розкриває, не з'являвся на роботі і шахраював на іспиті, зазначає SEC. У грудні 2011 року його перевели назад в московський офіс, де він пропрацював ще близько двох місяців.

Ще один епізод стосується дочки заступника міністра "Російської державної організації". У 2009 році її батько попросив керівника російського відділення Deutsche Bank найняти дочку в офіс у Москві, Лондоні або Нью-Йорку. Дівчина розпочала працювати в московському офісі, але угода з російською владою, якої домагався фінансовий інститут, не відбулася. Високопоставлений представник лондонського офісу закликав колег у Москві "використовувати будь-яку тактику і політичний тиск".

Пізніше росіянку погодилося прийняти Лондонське відділення банку. Незабаром після переведення фінінститут отримав запит на подачу заявки щодо випуску євробондів на 2 млрд євро, підписаний батьком дівчини. Через кілька днів глава російського офісу Deutsche Bank з дружиною вирушили в поїздку разом з неназваним російським чиновником, його дружиною і дочкою. Витрати на неї банк позначив як легальні бізнес-витрати, однак поїздка була розважальною і включала риболовлю, полювання, а також польоти на вертольоті, наголошує американський регулятор.

Сам Deutsche Bank не заперечує результати розслідування, хоча не визнає своєї провини. Фінансовий інститут активно співпрацював з комісією, що сприяло розслідуванню, йдеться в заяві SEC. За її інформацією, банк вжив численних заходів щодо поліпшення власної практики найму співробітників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram