ГоловнаСвіт

Макрон виключив можливість значних змін в угоді про Брекзит

Британія ще на крок наблизилася до "жорсткого" виходу з ЄС.

Макрон виключив можливість значних змін в угоді про Брекзит
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що положення угоди про Брекзит, яке хоче виключити прем'єр-міністр Великобританії Боріс Джонсон, є його обов'язковою частиною.

Про це пише BBC.

Джонсон раніше запропонував відмовитися від страхувального варіанта (Бекстопу), який покликаний запобігти встановленню жорсткого кордону між членом Євросоюзу Ірландією і британською Північною Ірландією після Брекзиту. У запропонованій угоді йдеться, що якщо до кінця перехідного періоду сторони не знайдуть прийнятного рішення, то Північна Ірландія може залишитися частиною митного союзу ЄС.

У Великобританії вважають, що це призведе до часткового економічного відторгнення Північної Ірландії, що "не сумісне із суверенітетом Сполученого Королівства як держави". Замість Бекстопу Джонсон запропонував юридично зобов'язати Великобританію і ЄС відмовитися від прикордонного контролю на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією. За його задумом, до кінця перехідного періоду будуть ухвалені альтернативні угоди, які стануть у перспективі частиною майбутньої торгової угоди між Євросоюзом і Британією і зроблять Бекстоп зайвим.

Однак Макрон сказав, що Бекстоп необхідний, щоб забезпечити політичну стабільність в Ірландії і єдиний ринок.

Reuters зазначає, що президент Франції не виключив можливість перегляду цих положень, але попередив, що сторони не встигнуть вийти на угоду, яка помітно відрізнялася б від оригіналу.

Нагадаємо, що Боріс Джонсон неодноразово заявляв, що має намір вивести країну з ЄС до 31 жовтня, навіть без договору. Він пообіцяв здійснити Брекзит без угоди, якщо Брюссель не погодиться з головною вимогою Лондона і не виключить з неї положення про Бекстоп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram