ГоловнаСвіт

Агресора потрібно змусити поважати світовий порядок, - посольство України в США про повернення РФ в G7

У посольстві закликали лідерів країн-членів G7 "не відступати від своєї принципової позиції".

Агресора потрібно змусити поважати світовий порядок, - посольство України в США про повернення РФ в G7
G7
Фото: facebook.com/ukr.embassy.usa

Посольство України в США стурбоване заявами про можливість повернення Російської Федерації до "Великої вісімки" (G8).

Про це йдеться в заяві посольства у фейсбуці.

"Звертаємо увагу, що Росію позбавили права бути членом цього почесного клубу через незаконну спробу анексії Криму та застосування сили, порушуючи норми і принципи міжнародного права. Окупація українського півострова триває, ситуація з правами людини неухильно погіршується, агресія РФ на Донбасі триває, а сама Росія стрімко віддаляється від принципів і стандартів, які об'єднують членів групи семи", - йдеться в заяві.

У посольстві закликали лідерів країн-членів G7 "не відступати від своєї принципової позиції і спільними зусиллями змусити агресора поважати світовий порядок і повернутися до конструктивної поведінки".

Нагадаємо, 19 серпня президент Франції Емманюель Макрон зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним у Франції. За підсумками зустрічі він заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією і ЄС залежить від врегулювання ситуації на сході України.

Президент України Володимир Зеленський, своєю чергою, заявив, що повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі і звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світу про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в G8.

Раніше президент США Дональд Трамп висловив упевненість у необхідності розширити формат G7 до G8, поновивши в ньому членство Росії. Про це він заявив за кілька днів до саміту "великої сімки", який пройде 24-26 серпня у французькому Біарріце. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що зараз повертати Росію в G7 було б передчасно.

Росія була виключена зі складу G8 в 2014 році після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ у цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла відгуку в інших його членів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram