ГоловнаСвіт

Трамп виступив за повернення Росії у "Велику сімку"

Формат "Великої вісімки" скоротився до G7 після агресії РФ проти України.

Трамп виступив за повернення Росії у "Велику сімку"
Президент США Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що він "безумовно" може підтримати повернення Росії до складу "Великої сімки". Про це він заявив на пресконференції за підсумками зустрічі з румунським президентом Клаусом Йоганнісом, повідомляє  France Presse.

Говорячи про перспективу повернення Росії в G7, Трамп розкритикував свого попередника Барака Обаму, який, за його словами, ініціював вигнання Москви зі складу "Великої вісімки" - так називалася організація, коли до її складу входив російський президент Володимир Путін, зазначає Голос Америки.

"Думаю, присутність Росії в [G7] була б доречною", - сказав Трамп, розмовляючи з журналістами в Білому домі.

За його словами, Обама вигнав Путіна зі складу групи, "тому що [Путін його] перехитрував". Президент США додав, що група "повинна стати "Великою вісімкою", тому що багато питань, які ми там обговорюємо, стосуються Росії", - цитує Трампа агентство Reuters.

У 2014 році через агресію Росії проти України учасники G8 прийняли рішення не їхати на черговий саміт у Сочі, провівши його в Брюсселі без участі Росії. Так формат "Великої вісімки" скоротився до G7.

Група семи (G7) - об'єднання економічно розвинених країн, до якого входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія. У форматі "Сімки" організація існувала в 1976-1997 роках. Після приєднання Росії об'єднання отримало назву Група восьми - G8.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram