ГоловнаСвіт

Джонсон запропонував змінити угоду з ЄС, щоб уникнути жорсткого "брекзиту"

Великобританія просить відмовитися від ірландського "бекстопа".

Джонсон запропонував змінити угоду з ЄС, щоб уникнути жорсткого "брекзиту"
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон написав листа голові Європейської ради Дональду Туску, пише The Times.

У ньому Джонсон пропонує переглянути положення узгодженої між ЄС і урядом Терези Мей угоди про "брекзит" у частині, яка стосується кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

Джонсон запропонував відмовитися від страхувального варіанта ("бекстоп"), який покликаний запобігти встановленню жорсткого кордону між членом Євросоюзу Ірландією і британською Північною Ірландією після "брекзиту". У запропонованій угоді йдеться: якщо до кінця перехідного періоду сторони не знайдуть прийнятного рішення, то Північна Ірландія може залишитися частиною митного союзу ЄС.

У Великобританії вважають, що це призведе до часткового економічного відторгнення Північної Ірландії, що "несумісне з суверенітетом Сполученого Королівства як держави".

За словами Джонсона, "бекстоп" змусить Великобританію продовжувати дотримуватися правил митного союзу ЄС. А це, своєю чергою, на думку голови британського уряду, несумісне з бажанням Великобританії вибудувати стабільні довгострокові відносини з ЄС.

Замість "бекстопа" Джонсон пропонує юридично зобов'язати Великобританію і ЄС відмовитися від прикордонного контролю на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією. До кінця перехідного періоду будуть прийняті альтернативні угоди, які стануть у перспективі частиною майбутньої торгової угоди між Євросоюзом і Британією і зроблять "бекстоп" зайвим, вважає Джонсон.

Нагадаємо, вихід Великобританії з ЄС було заплановано на 29 березня 2019 року. Однак парламент тричі проголосував проти угоди про "брекзит", а також відхилив проведення нового референдуму і вихід з Євросоюзу без угоди.

У результаті Євросоюз надав Британії шестимісячну відстрочку до кінця жовтня.

"Брекзит" заплановано на 31 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram